Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei nyolcadik hónapban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 5,8, naptárhatástól megtisztítva 4,3 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Mindkét érték jobb a júliusi 3,9, illetve 2,9 százaléknál. Ez már csak azért is jó hír, mert az első félév pörgése után júliusban érdemben lassulni látszott a szektor forgalma de a nyolcadik havi számok alapján ez egyelőre nem következett be.

Augusztusban az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,8, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,1, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Így január-augusztusban a forgalom volumene összességében - szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 4,9 százalékkal haladta meg a tavalyit.

NGM: kitart a növekedés

A magyar kiskereskedelmi forgalom növekedése 38 hónap óta folyamatosan tart, és érezhetően az európai uniós átlag fölött van - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára az M1-en az MTI szerint.

Lepsényi szerint a növekedés mögött a reálbérek érezhető emelkedése, a nulla közeli infláció, a kormányzati intézkedések hatása, a személyi jövedelemadó csökkentése, a családok támogatása, a sertéshús áfájának mérséklődése húzódik meg.

Előrejelzések szerint a kiskereskedelmi forgalom növekedése egész évben jellemző lesz - jelentette ki az államtitkár, hozzátéve, hogy a konvergenciaprogramban meghatározott 3,9 százalék fölött lesz.

Forrás: KSH
Kép: Napi.hu