Minimálbér 2020: félbeszakadhatnak a tárgyalások a kormány miatt

Nem tudja elfogadni a kormány a munkaadói szervezetek feltételét a szociális hozzájárulási adó csökkentésének jövő év elejére időzítéséről - derült ki a mai kormányinfón az Mfor.hu érdeklődése nyomán. Ez pedig azt jelenti, hogy elakadhatnak a tárgyalások a munkaadók és munkavállalók között a 8 százalékot meghaladó minimálbér-emelésről.
K. Kiss Gergely, 2019. december 12. csütörtök, 22:05
Fotó: Getty Images

A hatályban lévő bérmegállapodás alapján ahogy idén, úgy jövőre is 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum. Időközben azonban változtak a figyelembe vett makrogazdasági paraméterek, a vártnál gyorsabb gazdasági bővülésre és a termelékenység növekedésére van kilátás - olvasható a portálon.

Ezért a munkavállalói szervezetek azzal a javaslattal álltak elő, hogy a 8 százaléknál nagyobb emelésre kerüljön sor. A munkaadók válasza erre az volt, hogy a bérmegállapodásban foglaltat meghaladó emelésre akkor van lehetőség, ha a kormány a jövő év elejére hozza előre a szocho csökkentését. Szerdán a kormánytól költségvetési indokokra hivatkozva nemleges válasz érkezett arra, hogy a jövő júliusi 2 százalékos munkáltatói járulékcsökkentést hozzák előre január 1-jére.

Gulyás Gergely miniszter a mai kormányinfón egyértelművé tette, hogy nem változik az adócsökkentés időpontja. Erre azért sem kerülhet sor, mert a törvénymódosítás előkészítésére már nincs idő. A parlament még egy napon ülésezhet idén - emlékeztet az Mfor.hu.

Mi több, a pénzügyi tárca tájékoztatása szerint csak december 20-ra készül el a a tárgyalások alapjául szolgáló, legújabb 2020-as makrogazdasági előrejelzés, amit egyébként már az egy hónappal korábbi ülésen kértek a szociális partnerek.

Vagyis csökkent az esélye annak, hogy gyors megállapodás szülessen a jövő évi minimálbérről az év hátralévő idejében.

HOZZÁSZÓLÁSOK