Minimálbér 2021: pattanásig feszült a helyzet a munkáltatók és dolgozók között

Bár ma is volt egyeztetés a munkaadói és a munkavállalói szervezetek között a jövő évi minimálbéremelésről, az álláspontok nem közeledtek - írja a Népszava, amely emlékeztet, hogy így a magyar kormány dönthetne a bérekről, ha nem születik döntés.
Szabó Dániel, 2020. december 28. hétfő, 20:41
Fotó: Pixabay

Valószínűleg a kormánynak kell majd kimondani a végső szót a minimálbér jövő évi összegéről, miután a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselői hétfőn sem tudtak megállapodni a jövő évi fizetésekről. A munkáltatók továbbra is csak 3 százalékos emelést adnának januártól, amit ha az infláció jobban emelkedik újratárgyalnának, miközben a szakszervezetek januártól 5-6,5 százalékos emelést szeretnének - derül ki a Népszava cikkéből.

Az infláció az egyetlen gazdasági mutató, amelyet figyelembe kell venni a bérek meghatározásakor. Egy gazdasági válság idején nem lehet automatkusan emeli a fizetéseket, még ha gyorsul is a drágulás üteme. Ha így lenne, akkor nem is lenne szükség a minimálbértárgyalásokra - jelezte Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a munkáltatók álláspontját, mivel szerintük egy válság közepén nem lehet reálbérnövekedést elvárni.

Eközben a szakszervezetek épp azzal érvelnek, hogy az infláció egy időzített bomba: a drágulás üteme szerintük biztosan gyorsabb lesz a kormány előrejelzésénél. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint az automatikus korrekció kitételre azért van szükség, mert 2018-ban is született olyan 2 éves megállapodás, amely szerint a gazdasági mutatók változása esetén újra kell tárgyalni a minimálbéremelés mértékét, de aztán ez mégis elmaradt. Ráadásul szerinte a válság sem egyaránt érintett minden szektort, van olyan terület, ahol a munkáltatóknak lenne módja és oka combosabbat emelni.

Kordás szerint a személyi jövedelemadó vagy a munkaerőpiaci járulék csökkentése esetén alacsonyabb mértékű bruttó emelést is elfogadhatónak tartanának, hiszen abban az esetben a nettó bérek emelkednének.

A kormány azonban egyelőre nem segíti a megegyezést semmiféle adócsökkentés ígéretével, viszont a jogszabályok szerint ha a felek nem jutnak dűlőre, akkor a kezében van a döntés a jövő évi minimálbér-emelésről.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2020.12.30 14:52

A 2010 óta megtapasztalt rekord államadósság növekményt, ami röpke 80% vagy 16.000 mrd Ft, valahol vissza kell venni!
Ahogy az egyre bátrabban dobált adókedvezményeket is vissza kell venni valahogy!

Erre kapjuk 2020-ban a dobogósan gyengülő forintot (második lett világszinten?!), az uniós dobogós inflációt, az uniós dobogós deficitet, és az újra 80%-os GDP-arányos államadósságot!

Visszakerültünk oda, ahonnan 2010-ben elindultunk!
Csak akkor még volt a nyugdíjkorhatár-emelés, az mnyp-pénzek, a mindenféle szociális juttatás befagyasztása, és a biztosan emelkedő EU-s támogatások várható jótékony hatásából!
Mostanra mindaz eltűnt, felélve!

Gratula, hogy letolt gatyával várjuk a válság mélyülését!

gerinctelen fidesznyikek

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.12.30 14:48

@lauda: 2003-ban a közszférában az 50% béremelés azonnali és 50% volt!

És nem széthúzva 5 évre, és a 3,5%-os vége csak teljesítmény-bértömegként odaadva!

De persze gerinctelen fidesznyik troll agya mint az elefánté, ugye?!

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2020.12.30 10:55

@lauda: Na és most mennyi az infláció csicska? Évi szerény 10%?(ha nem a kamu KSH számításokat nézzük). A forintból meg sikerült totálisan értéktelen játékpénzt csinálni úgy hogy a gecinél volt a felvett IMF hitel meg a vagonnyi EU-s támogatás.
Sikerült gyurcsányt alulmúlnia a cigánykirályodnak gratula ezért kellett a 2/3!
"Ja , hogy adóemelésekkel , és mindennel ami sújtotta a családokat.
Forduljatok magatokba , és több szerénységet !! "
Na látod komcsikám ebben egyet értünk, hajrá!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2020.12.30 10:00

Kedves agyhalott elvtársak !!!

Ugorjunk vissza pár évet, szeretett ballib kormányotok mennyivel is növelte a béreket, vajon akkor mennyi is volt az infláció , és a minimálbér.
Most tudtok okosságokat mondani , de vajon 2008-2009-2010 vajon hol voltatok ??
Milyen szociális támogatással segítette az akkori kormányzat a családokat ??
Ja , hogy adóemelésekkel , és mindennel ami sújtotta a családokat.
Forduljatok magatokba , és több szerénységet !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

katter, 2020.12.30 09:20

Ne hagyjátok már magatokat MUNKAVÁLLALÓK!
1, az infláció egy nem tisztázott jelenség a közgazdaságtanban, hiába mondta azt Milton Friedman: hogy ez tisztán csak is pénzjelenség ez nem igaz (lehet költségoldalról jövő áremelkedés is változatlan pénzmennyiség mellett).
2. Rolek tudatosan összemossa a bért és a minimálbért, A minimálbér emelése nem feltétlen emeli az összes bért.
3. Válság idején igen is bért kell emelni ami áttranszformálódik vásárlóerővé!!! főleg a minimálbér!!!
4. Ennek bőven teret a a forintleértékelés, ezzel nőhet a kibocsátás, ami elbírja az emelt béreket és a profitot.
5. Nem igaz hogy létezik egyetlen mutató amit figyelembe kell venni béremelkedéskor, főleg nem a "nem tisztázott inflációs jelenségből" eredeztetett átlag nem az. (ezért stagnál már az ország 30 éve).
6. válság közepén pontosan reálbérnövekedést kell elérni, mert minden válság "kereslethiányos" (ha tetszik ha nem). Ezért egyetlen kiút a válságból a fogyasztás növelése, ami függ a bértömegtől!!!!
(csak egy megjegyzés: ha a minimálbér nem tartalmazza a lakhatás költségét (pl.: albérleti díjat) és a bér reál értelemben csak 3%-kal nő, akkor mikor fogja tudni a bérből és fizetésből élő munkavállaló kigazdálkodni a lakbért? Amikor nyugdíjas lesz?)
7. Rolek egyértelműen az összeszűkült kibocsátásban realizálható/szinten tartó profittömeget védi. Ezt akkor is vállalja be a munkavállaló ha csak egyéb javakat és szolgáltatásokat tud megszerezni, de a lakhatást nem!
Másik szokásos hazugság, hogy a kibocsátott mennyiséget mindig fix-nek veszik, holott a keresletnövelés éppen a mennyiséget változtatja és a nem az árszintet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html