Nem lesz minimálbér-emelés 2021-ben?

Messze van a vállalkozói oldal és a szakszervezetek álláspontja a 2021-es minimálbérrel kapcsolatban. A gazdaság helyzete miatt egyéves megállapodás van kilátásban - írta a Világgazdaság.
Domokos László, 2020. november 4. szerda, 16:28
Fotó: Reuters

Nehéz bármiféle emelésben gondolkodnunk - mondta Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára a napilapnak.

A munkaadói oldal képviselője úgy látja ugyanis, hogy 2021 ősze előtt nem várható a gazdasági folyamatok helyreállása.

Sokkal rosszabb a magyar gazdaság helyzete, mint a legutóbbi, 2018 végén megkötött kétéves bérmegállapodás idején. A VOSZ főtitkára megérti, hogy a szakszervezetek legalább a legkisebb munkabér összegének reálértékű növekedését szeretnék, ám a piaci folyamatok ezt most nem indokolják.

Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Tanácsának elnöke viszont amellett érvelt, hogy a hazai legkisebb munkabér összege a visegrádi országokétól továbbra is 20-25 százalékkal van elmaradva, a különbséget csökkenteni kellene. A munkavállalói oldal el szeretné érni, hogy a minimálbér emelkedése az átlagkereset növekedésével, de legalább az infláció mértékével megegyezzen. (A 2021-es költségvetés tervezésekor 3 százalékos éves fogyasztói inflációval terveztek 2021-e, míg az MNB legutóbbi inflációs jelentése szerint a jegybanki stáb 3,4-3,6 százalékot prognosztizál a jövő év egészére - a szerk.)

A munkaerőhiány mostanra több gazdasági ágazataiban megszűnt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara legutóbbi felmérése szerint a cégek több mint fele már nem a munkaerőhiányt tekinti a növekedés legfőbb akadályának - tette hozzá a VOSZ főtitkára.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2020.11.05 14:28

Vegyük már észre, a minimálbér jelentősége egyre kisebb, hiszen már szinte mindenki többet kap annál, virágzik a szürkefoglalkoztatás, ahol a minimálbérhez a többit zsebbe adják. A minimálbér emelése a munkáltatókat rosszul érintené, több adót és járulékot kellene fizetniük. A dolgozóknak persze jó lenne, de ez "odafönt" keveseket érdekel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.11.05 12:47

Minek az, elvégre csak az ötödét keressük egy osztrák vagy német fizetésnek. Még a végén tényleg utolérnék Ausztriát 10 év múlva. Azzal a pár százalékos látszat emeléssel, amit elvisznek a költségek és a telhetetlen bolti áremelések.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2020.11.05 09:01

Vicc. Min. 5% kellene. Minden évben. De inkább 10.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html