Jöhet a 219 ezer forintos magyar minimálbér?

Jelenleg a magyar 149 ezer forintos minimálbér a legutóbb regisztrált bruttó bér mintegy 41 százalékát teszi ki - így amennyiben az új Európai Bizottság kersztülviszi a 60 százalék kötelező elérését, az minimum 46 százalékos minimálbér-emelést eredményezne idehaza - számolta ki az Mfor.hu.
Szabó Dániel, 2019. szeptember 5. csütörtök, 09:11
Fotó: Napi.hu

Márpedig Ursula von der Leyen (aki német munkaügyi miniszter is volt) személyében hamarosan olyan vezető kerül az EB élére, aki támogatja az európai egységes minimálbér gondolatát.

Már megválasztása előtt közölte Jean-Claude Juncker utóda, hogy elnöki időszaka alatt európai szintű minimálbért és munkanélküliségi ellátást vezetne be az unióban. Az előbbiről részleteket eddig nem árult el, így könnyen lehet, hogy nem is egész Európában egységes összegre gondol von der Leyen, sokkal inkább azt szeretné elérni, hogy minden tagállamnak legyen hivatalos minimálbére, jelenleg ugyanis még ez sem általános.

Legutóbb Dobrev Klára, az Európai Parlament DK-s alelnöke közölte, hogy von der Leyen támogatja az európai minimálbér bevezetését. Eszerint az új elnök arra készül, hogy már a hivatali idejének első 100 napjában javaslatot tegyen arra, az EU minden munkavállalója igazságos minimálbért kapjon. Ez az összeg nagyjából az átlagbér 60-70 százalékának megfelelő összeg lenne. Igaz, az igazságos minimálbér definiálása még hátravan.

Ha elfogadjuk a 60 százalékos arány elérését, akkor ez a 2019-es bérek mellett 219 ezer forintos minimálbért jelentene Magyarországon. Így a nettó bér a jelenlegi 99,1 ezer forint helyett 145,6 ezer forint lenne - számolta ki a portál. Ez már csak azért is időszerű volna, mert a nettó minimálbér évek óta a a létminimum alatt jár.

Az elmúlt évek minimálbér-emeléseivel nemzetközi viszonylatban kevésre mentünk, legalábbis ez derül ki az Eurostat adataiból. Idén ugyanis egy helyet lejjebb csúszva a negyedik legkisebb a magyar minimálbér azon tagállamok sorában, melyekben valid fogalom a kötelezően adandó legkisebb bér.

Nehéz ügy

Ekkora mértékű emelést azonban biztosan nem lenne könnyű keresztülvinni. A minimálbér emelése rendszeresen komoly vitákat generál a munkavállalói és munkaadói érdekképviseletek között.

Egy gyors és nagymértékű emelés biztosan sok kisebb céget sodorhat a tönk szélére - a munkaadói járulékok esetleges további csökkentése ellenére is. Ez pedig könnyen magával hozhatná a szürke- és feketefoglalkoztatás újbóli növekedését, valamint ha a kevésbé jól prosperáló, munkaerő-igényes ágazat leépülést is magával hozhatja - jegyezte meg az Mfor.hu.

Nem eszik olyan forrón?

Von der Leyen most csupán annyit mondott, hogy "igazságos" minimálbért szeretne, aminek számos megvalósulási formája lehet - értelmez a Portfolio.hu. A politikus egyik beszédében azt hangsúlyozta, hogy a szociális piacgazdaságban minden embernek, aki teljes munkaidőben dolgozik, olyan minimálbért kell kapnia, amely tisztességes életet biztosít számára. Ehhez pedig ki kell dolgozni egy keretrendszert, amely igazodik az egyes munkaerőpiacokhoz. Von der Leyen tehát tisztában van azzal, hogy egy egységes, központi fix minimálbér káros lehetne az egyes tagországok számára.

Eges vélemények szerint mivel korábban német miniszterként sikeresen levezényelte az ágazati minimálbér bevezetését, hasonló megoldáson gondolkodhat az EU egészében is, hiszen júliusban azt is mondta, hogy a legjobb megoldás, ha a munkavállalói szervezetek és a munkáltatók tárgyalások során a szektorokhoz vagy a régiókhoz igazítják a béreket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krix7, 2019.09.05 23:22

@antitroll:
Nem lenne semmi gond ha a qurva bértáblát kiszednék a rendszerből.
Jöjjenek a kezdő tanarak, mérjék fel a képességeiket (félórás csevej által), próbatanítás, aztán ha az eredmények jók és a gyerekek szeretik, akkor jöhet a mostani bértábla felső harmadának megfelelő bér...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2019.09.05 23:18

@krix7:
Már csak papíron létezik. Legalábbis a felsőoktatásban. A mostani minimálbér is több, mint az abban lévő legalacsonyabb összeg. Sokkal több!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.09.05 22:22

@zappara:
"hozzá kell tenni 5000 hif-ot a bértábla által kirendelt bérhez"

Mikor szüntetik már meg ezt a ki...ott bértáblát?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.09.05 22:07

@zappara:
A nyugdijasok tul sokan vannak. Ok is hibasak, hogy kitermelhetetlen helyzetet hoztak letre. En elvalasztanam a nyugdijasokat ket reszre. Az egyik, amelyiknek van 40 ledogozott eve (ez a kisebbseg, kb 25%), akinek emelnem is a nyugdijat, a tobbinek inflacion kivul semmit. Ok nem fizettek be annyit, hogy barmit is kovetelhessenek a tarsadalmon. Oldjak meg ahogy akarjak, lehet visszamenni, akar reszmunkaidoben is dolgozni. Ok azok, akik kihasznaltak a kiskapukat, hogy eltartassak magukat. Nem akartak dolgozni. Szamoljanak el maguknak az 55 es 65 eves koruk kozotti idovel, hogy mit heveresztek. Gondolom fusiztak adozas nelkul, es nem tettek felre semmit. Nem siratom meg oket. Akkor okosnak hittek magukat, mara kiderult, hogy nem azok es ennek meg is fizetik az arat.

O1G
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zappara, 2019.09.05 20:28

akkor majd pl. a kezdő pedagógusok is vmiféle minimálbéres állást keresnek..(megint, mint a fidesz első regnálása alatt totál összetorlódnának a bérek (elsősorban az alacsony államiakra gondolok), ahogy mára is megvan már..pl. a kezdő tanároknak hozzá kell tenni 5000 hif-ot a bértábla által kirendelt bérhez, hogy ne legyen kevesebb a garantált minimálbérnél)..
és mi lesz a nyugdíjasokkal?...majd teljesen lecsúsznak? mert az árak keményen emelkednek ma is, ahogy egy ilyen drasztikus minimálbér emelésnél is emelkednének, nem kicsit..már mára igen csak elértéktelenedett a nyugdíjuk (erre szoktam mondani, hogy masszív szegény réteget csinálnak a nyugdíjasok zöméből ezzel a mai rendszerrel..de én ezt már 5-6 éve mondom, jól látszik a tendencia, hogy szépen szitematikusan inflálják a nyugdíjakat
(persze több negatív hatása is lenne, ahogy alább már előjött egy-kettő...az tuti, hogy az állam viszont piszok jól járna, ahogy minden ilyen emelésnek a legnagyobb nyertese)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html