Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A munkaadók és a munkavállalók Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén nem állapodtak meg a 2021-es minimálbérről - írja a portfolio.hu.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára közölte, a tárgyaláson 3 százalékos emelést javasoltak, de a 4 százalékos növekedésbe is benne lettek volna a munkaadók. A munkavállalói oldal képviselői azonban nem egyeztek bele ebbe.

"A hivatalos infláció feletti növekedést is el tudtak volna fogadni a munkaadói oldalon, ami reálbér-emelkedést jelentett volna a minimálbéres munkavállalók számára az idei évben" - mondta Perlusz. A kormányzati oldal megerősítette a tárgyalásokon, hogy nem lehet visszamenőleges hatályú az emelés. Ha megállapodnak, akkor februártól lehet növelni a béreket. "Nem lehet bizonytalanságban tartani a legkisebb béren dolgozókat" - mondta Perlusz.

A felek 2020 végén nem tudtak megegyezni a 2021-es minimálbérről és a garantált bérminimumról, ezért az idei évben is folytatódtak a tárgyalások. A kormány tavaly év végi rendelete értelmében nem változik 2021-től a minimálbér, a kabinet a munkaadói és a munkavállalói képviseletek közötti megegyezésre vár.