Ennyi lesz a minimálbér nettója

Az Azenpenzem.hu kiszámolta, mennyi lesz a minimálbér és a garantált bérminimum nettó összege jövőre és 2020-ban.
Szász Péter, 2018. december 31. hétfő, 18:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Kétéves megállapodás született a versenyszféra és a kormány állandó konzultációs fórumának (VKF) ülésén, aminek értelmében 2019-ben 8 százalékkal, 2020-ban szintén 8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege, a bérajánlás mértékét mindkét évre 8 százalékos mértékben határozta meg a testület - olvasható a portálon.

Eszerint a minimálbér havi összege 149 ezer, a heti 34 260 forint, a napibér 6860 forint, az órabér pedig 857 forint. A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállalónak havonta 195 ezret, hetente 44 830 forintot, naponta pedig 8970 forintot kell fizetni. Az ő órabérük legalább 1121 forint.

A nettó minimálbér jövőre nettó 99 085 forint, a bérminimum 129 675 forint lesz. Ugyan ezek a számok 2020-ban 107 010 és 140 050 lesznek.

A minimálbéresek nagyjából 180 ezer, a bérminimumosok pedig 236 ezer forintba kerülnek a munkaadóknak jövőre havonta.

A portál felidézi, hogy a jelenleg érvényben levő hatéves bérmegállapodás alapján a most 19,5 százalékos szochó négy lépésben 2-2 százalékponttal csökkenhetne 2022-re 11,5 százalékra. Utóbbinak feltétele, hogy 2019-től a reálkereseti mutató minden alkalommal 6 százalékkal nőjön. A mostani béremelés és a cafeteria "béresítése" nagy valószínűséggel biztosítja majd ezt (kérdés persze még, mennyi lesz az infláció). Attól is tarthatnak viszont a cégek, hogy Varga Mihály még korábban arról beszélt: a kormány kérte a partnerektől, hogy a szociális hozzájárulási adó mértékétől függetlenül állapodjanak meg.


HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2019.01.03 16:15

@atombandi: Ne nyelj már be Te is mindent amit eléd raknak (Index, G7). Jaj!
Csináljak én is egy jövedelmi-helyzet elemzést becsült adatokkal?
Itt a módszertan:
"Az Eurostat által megadott percentilisek várható jövedelmét e felső határnak és a megelőző közölt percentilis felső határának számtani közepével becsültük meg.
A következő lépésben minden uniós ország esetében megbecsültük a jövedelmet azokban a közbeeső percentilisekben is, amelyekről az Eurostat nem közöl adatokat. Egy képzeletbeli jövedelmi számegyenesen az előbb leírtak szerint már megbecsült jövedelmű percentilisekre vonatkozó becsléseink közötti intervallumot osztottuk fel a közbeeső, még ismeretlen percentilisek számának megfelelő, egyenlő hosszúságú részre. Majd az e szakaszok közötti küszöbértékeket vettük a kérdéses percentiliseket jellemző jövedelmi értékként."

És a végén magukat levédik ezzel:
"A számításokat sokkal egyszerűbben és pontosabban is megcsinálhattuk volna, ha az EU-SILC részletes, úgynevezett mikroadatait nem csak tudományos célokra adná ki az Eurostat. A mikroadatokat ugyanis csak tudományos intézmények által is jóváhagyott kutatási terv kíséretében lehet kikérni, ráadásul az adatigénylés bírálata akár 8-12 hétig tarthat. Pedig ha az elemi szintű (tehát a személyeket és a háztartásokat jellemző) adatokat megfelelően előkészítve és anonimizálva közölnék, akkor kizárható lenne, hogy azokkal bárki visszaél."

Pedig ugye ezt kellett volna. akkor nem kell behasalni, becsülgetni semmit :-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2019.01.03 15:05

@Panzerkraftwagen_Drei:
Ajanlom figyelmedbe:
https://index.hu/gazdasag/2019/01/03/magyar_fizetesek_bernovekedes_europai_osszehasonlitas/
A magyarok kicsivel tobb, mint 6%-a keres az europai median felett (nem nyugat europai, hanem osszeuropai, romanokkal, bulgarokkal stb.)
Aztan ott van meg egy majdnem 10%-os reteg meg, akik az also kozeposztaly lennenek, ok ketten egyutt voltak a magyar legfelso decilis, meg a 9.-nek nagyjabol a fele.
A 30%-os limitet a magyarok 72%-a nem ugorja meg, ok a szegenyek. A koztes reteg, pedig a lecsuszottak. Utos szamok ezek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.01 22:23

Véletlen találkoztam egy régi haverommal a kocsmában, aki véletlen ismerte a póstást, aki a Miskolc melletti Lyukó-völgybe hordja ki a segílyeket a szaporított cigányoknak, ja bocsánat Orsós "rejtett tartalékának". Nos, a póstás, elmondása szerint, havi 2-300 ezer Ft segílyt visz ki havonta, családonként, Orsós rejtett tartalékainak. Csak mondom. Nesztek "munkaalapú társadalom", rászedett hülye birka nép.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2019.01.01 18:08

@Panzerkraftwagen_Drei: Még szerencse hogy a sportolók(focisták) évi 500 milláig csak a 15% os kedvezményes adót fizetik.
- Mi lenne velünk ha ezek is külföldre mennének :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2019.01.01 16:40

"A nettó minimálbér jövőre nettó 99 085 forint, a bérminimum 129 675 forint lesz."

"A minimálbéresek nagyjából 180 ezer, a bérminimumosok pedig 236 ezer forintba kerülnek a munkaadóknak jövőre havonta."

Azaz továbbra is közel 50% a munkát terhelő állami elvonás, a LEGKISEBB bérek esetében is. Nem csoda hogy tömegesen menekülnek a rabszolgának tekintett munkavállalók innét.

Gyertek haza rabszolgák, könyörgünk!

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html