Minimálbér 2017: megdöbbenés a munkavállalóknál

Körülbelül két hete egy közös bérstratégiát fogadott el az öt hazai szakszervezeti konföderáció, ám a napokban két nagy szövetség váratlanul kihátrált a javaslat mögül és még a megszellőztetett kormányzati minimálbér-emelési javaslatánál is alacsonyabb igényekkel állt elő. A legnagyobb érdekképviselet azonban kitart. Eközben a munkáltatók elsősorban a kormány közteher-csökkentési tervétől teszik függővé jövő évi bérajánlásukat.
K. Kiss Gergely, 2016. október 26. szerda, 18:55
Fotó: Napi.hu

Közös előterjesztésről állapodott meg az idén esedékes háromoldalú bértárgyalásokra az öt vezető munkavállalói érdekképviselet - nevezetesen a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ), a Liga, a Munkástanácsok, a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) és az Értelmiségi Szakszervezeti Tömörülés (ÉSZT).

A javaslatban több mint tíz százalékos, kétlépcsős minimálbér-emelési és 16 százalékos szakmai bérminimum követelést terveztek. A legkisebb bér esetén 2017-re 10,5 százalékban, 2018-ra pedig mintegy 12 százalékban határozták meg az alsó limitet, kitartva azon célkitűzés mellett, hogy a minimálbér nettó összege 2018-ra érje el a létminimum összegét (ez a legutóbbi 2015-ös számítás szerint 88 ezer forint).

Ám a Magyar Idők október 25-i számának jelentése szerint a Liga Szakszervezetek és a Munkástanácsok Országos Szövetsége - az összes szakszervezet nevében - közös ajánlást fogalmaztak meg, amelyben a minimálbérre 8 százalékos, a szakmunkás-bérminimumra pedig 13 százalékos emelést javasolnak 2017-re. Ez már csak azért is meglepő, mivel néhány nappal korábban egy, ugyancsak a Magyar Idők által kiszivárogtatott kormányzati dokumentum 10 százalékos jövő évi minimálbér-emelést pedzegetett, amelyre vonatkozóan iparági számításokat is közreadott.

Helyreigazítás
A cikk megjelenése után a Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke lapunkkal közölte, hogy a konföderációk közös szakértői anyagában fogalmazottaktól eltérő nyilatkozatot a Liga egy alkalommal sem tett, nem ígért alá közös szakszervezeti javaslatnak, és továbbra is tartja a magát a közös szakszervezeti állásponthoz. Hasonlóan nyilatkozott lapunknak a Munkástanácsok Országos Szövetsége is.

Elintézték?

Kordás László a MASZSZ elnöke elmondása szerint maga is csak a kormánypárti lapból értesült, hogy a Liga és a Munkástanácsok váratlanul felülírták a közös programot, amely szerinte "túlbuzgóságból" történt. Úgy látja, példátlan, hogy egyes szakszervezetek még a tárgyalások kezdete előtt lejjebb szállítják korábbi követeléseiket, ugyanakkor megjegyezte, hogy a másik három konföderáció továbbra is kitart a két számjegyű emelés és a létminimumhoz való minimálbér-felzárkóztatás koncepciója mellett.

A konkrét célszámaik egyelőre viszont is bizonytalanok, mert a kormány jelenleg a járulékcsökkentés (várhatóan a szociális hozzájárulási adó mérséklése) lehetőségét vetette fel, amelyhez valószínűleg újra kell tárgyalnia az idén tavasszal elfogadott 2017-es adótörvényeket, illetve költségvetést.

A kabinet egyébként szerdán dönt a járulékcsökkentési és bérfelzárkóztatási programról - ezt követően kíván konzultálni a szociális partnerekkel. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) október 26-án esedékes ülését ezért jövő hét csütörtökre halasztották.

A vállalkozók a kormányra várnak

Szintén az esetleges járulékcsökkentési javaslattól függ a munkáltatók minimálbér-emelésre vonatkozó ajánlata is, így az egyelőre nem konkretizálódott - ismertette lapunkkal Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára. Amennyiben nem lesz mérséklés, akkor a munkaadók az elmúlt években megszokott módon számolják ki jövő évi ajánlatukat - a makroadatokat indikátorként használva.

Ha azonban a kabinet egy jelentős, többéves, garanciális elemeket is tartalmazó járulékmérséklési javaslatot tesz le az asztalra, akkor a vállalkozói szféra minden bizonnyal "engedékenyebb" lesz, hiszen tisztában van azzal, hogy a bérfelzárkóztatás szükséges lenne. Amennyiben viszont a kormány csak minimális módosításokat indítványoz, akkor a munkáltatók "visszafogottak" lesznek a bérajánlat tekintetében - jellemezte az alapállást Dávid.

Az esetleges köztehercsökkentés okozta bevételkieséssel kapcsán ugyanakkor kifejtette, hogy 1 százalékpontos járulékcsökkentés durván 100-120 milliárdos lyukat ütne évente a költségvetésen. Ennél azonban jóval nagyobb 4-5 százalékpontos mérséklésnek lenne érdemi hatása, ami a nyugdíj- és egészségbiztosítási kasszát teheti próbára. Ha viszont tényként kezelhető a Miniszterelnökség indítványa, amely a közszférában igen nagy arányú elbocsátást tervez, az egyfelől az állam terheinek mérséklését vetíti előre, másfelől, ha ezeket a dolgozókat felszívja a magánszektor, akkor azok járulékfizetőkké válnak az elsődleges profitszférában - ezzel a közteher vágásának meg lehet a fedezete.

A MASZSZ alapvetően támogatja a VOSZ járulék- és adóteher-csökkentési javaslatát, de csak abban az esetben, ha az nem a munkáltatóknak hoz "extraprofitot", hanem nettó béremelést eredményez a munkavállalóknak. A kormány ehhez működő garanciák beépítését vetette fel, de a szociális partnerek egyelőre nem tudják, hogy a kabinet mire gondol. A folyamatos ellenőrzés - egy "járulékkomandó" felállítása - viszont valószínűleg nem a hatékony megoldások közé tartozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

atombandi, 2016.10.27 23:17

@megfigyelt:
remek, felsoroltal ide meg oda is peldat. eloadjam a nagymagyar munkasembert, aki a lapatnyelen tamaszkodik 5k/nap mindezt feketen? a reszeg komuvest, amelyik lapjaval forditva pakolja le a jarolapot, majd vonogatja a vallat, hogy a munkat elvegezte? vagy amelyik az ajtonyilas masik oldalara illeszti a jarolapot? arrol nem is beszelve, hogy a haver meroleges falat tudott epiteni a ket komuves aki ott segitett neki, meg nem.

igen, a kivetelek leteznek, de a szamok nem hazudnak. sok a semmirekello, es par kivetelert nem fog senki talpat csokolni nekik, hatha majd ok is megcsinaljak azt, amit masok is tudnak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.10.27 22:41

@atombandi: TE EGOISTA SENKIHÁZI !!!!!!
Van olyan ismerősöm itt a városban ahol a jónevű főorvosnak a három gyereke közúl kettő kábítószeres munkakerűlő a lány az normális családi életet él . Van olyan ismerősöm szintén Kaposváron aki nem saját hibájából vesztette el vesztette el a jól fizető munkahelyét mert a külföldi tulajdonos nem kapott megbízást és kénytelen volt felszámolni a termelő egységét a volt lakatosom pedig a városban építkezett 2004-ben de munkát 2011- ben csak a NAGYMAGYAR vállalkozónál kapott minimálbérre bejelentve és szerettek volna ergy második gyereket de ikrek lettek így lett három aranyos gyerekük. Ki az a BAROM aki azt állítja hogy egy főorvos a három gyerekére 176 % állami támogatást érdemel a becsületes lakatoshoz képest.
TE SZARALAK az 1998-2002 közötti KOMCSI kormány képes volt az éves a havi 100 000 ft feletti kereset 40 % át személyi jövedelem adóként elvenni, éltél-e már akkor mert ha igen sajnos nagyon HÜLYE vagy ha azt helyesnek tartottad .
Van viszont olyan kőmüves ismerősöm aki vállalkozóként igen sikeres jónevű és már Auszriában is 20 fővel dolgozik. Nem mindenki olyan HÜLYE mint TE.
Jó lenne tudomásul venni ,hogy SIMICSKA nem butább mint 2010-2011-ben volt és akkor a két évben 8 milliárd ft osztalékot vett ki a végéből most örül ha munkához jut, és nem KIBASZOTTUL számít a teljesítmény.
Vedd már tudomásúl a szomorú tényeket.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nitro, 2016.10.27 22:03

@atombandi: Bocsánat, hogy nem szúrtam ki az iróniát. Mentségemre legyen mondva, hogy kicsit csiszolatlan még a stílusod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.10.27 20:09

@megfigyelt:
de ez most kit erdekel? ird melle azt is, hogy ki mennyit tanult azert a penzert, maris lesz egy masik aranyszamod. haho, ez mar nem a kommunizmus, ahol mindenki ugyanannyit keres. itt bizony kibaszottul szamit a teljesitmeny. es egy lyukfuro urge nem fogja tudni felvenni a versenyt egy cnc-vel. de a hegeszto sem, egy ipari robottal.

aki keves penzt keres, azert azert kap keveset, mert keveset tanult. mi a megoldas? vegyuk el a tobbitol, mint a komcsik tettek? lofaszt. mindenki huzzon vissza az iskolapadba, vagy kussoljon es turje a sorsat, amit maganak kovacsolt...

ja a masik, hogy belekeversz folyamatosan egy masik elemet, a csaladtamogatast. egy hulye komuvesnek ne legyen 3 gyereke, se 5, se 8, se 10. nem birja oket felnevelni, es mas sem akarja helyette. 2 minimalberes csak ehezesre tud szulni egy halom gyereket, masra nem. de gondolom idaig sem ernek fel esszel, miert pont ebben lennenek racionalisak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2016.10.27 19:47

@atombandi: Utoljára számokkal bizonyítom a jelenlegi CSÜRHE hülyeségét .
A 111 000 ft minimál bér nettója 3 gyerekkel 157 335 ft gyerek nélkül 73 815 ft a különbség a három gyerekre 83 520 ft.
A bruttó 1 000 000 ft -ot keresők nettója 3 gyerekkel 812 000 ft gyerek nélkül 665 000 ft különbség 147 000 ft . 147 000/83 520 == 176 % ,tehát az 1 millió bruttó keresettel rendelkezők 176 % át kapják a minimálbéresnek.
Nem vagyok hajlandó a BARMOK közé tartozni ,aki ezzel egyetért, vagytok ugyis bőven HÜLYÉK.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html