Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nagyon fura ülés volt, mintha az előzőt játszottuk volna újra. Most is elhangzott a munkáltatói oldal részéről a négyszemközti beszélgetésben a 8-8-8 százalékos emelési ajánlat (minimálbér-bérminimum-bérajánlás), de mivel a szakszervezet ragaszkodott a 13-15 százalékhoz (minimálbér és bérminimum), így a másik oldal végül csak a korábbi 5 százalékos emelés mellett állt ki, plusz 2 százalék, ha csökken a szocho - olvasható a portálon.

Már biztos, hogy a kormány fog dönteni a legkisebb bérekről. Az ülésen elhangzottak alapján Varga Mihály pénzügyminiszterre utalhattak, tehát ő hozhatja meg a döntést, valamikor a két ünnep között. Arról felhatalmazás híján nem nyilatkozott az ülésen a kormány képviselője, hogy a kormány mekkora emelést támogatna. Így azt sem jelezték, hogy esetleg az ideinél kisebb emelést preferálnának a hatéves bérmegállapodás részeként. Pedig kormányzati forrásokra hivatkozva megjelent ilyen hír is.

A kormány, mint "döntőbíró"

Legutóbb 2015-ben történt ehhez hasonló eset, amikor a VKF ülésein nem született megállapodás a munkáltatói és munkavállalói oldal nézetkülönbözősége miatt. A végső döntést a kormányoldal hozta meg: akkor a VKF-tagok döntő többsége aláírta az egyezséget, a Magyar Szakszervezeti Szövetség azonban nem vett részt az aláíráson.

Annak idején, 2016-ra vonatkozóan bruttó 111 ezer forintos minimálbérről és bruttó 129 ezer forintos garantált bérminimumról írtak alá egyezséget, ami az előbbi esetén 5,6, utóbbinál pedig 5,7 százalékos reálbér-emelkedést jelentett.