Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Valószínűleg a kormánynak kell majd kimondani a végső szót a minimálbér jövő évi összegéről, miután a munkaadói és a munkavállalói szervezetek képviselői hétfőn sem tudtak megállapodni a jövő évi fizetésekről. A munkáltatók továbbra is csak 3 százalékos emelést adnának januártól, amit ha az infláció jobban emelkedik újratárgyalnának, miközben a szakszervezetek januártól 5-6,5 százalékos emelést szeretnének - derül ki a Népszava cikkéből.

Az infláció az egyetlen gazdasági mutató, amelyet figyelembe kell venni a bérek meghatározásakor. Egy gazdasági válság idején nem lehet automatkusan emeli a fizetéseket, még ha gyorsul is a drágulás üteme. Ha így lenne, akkor nem is lenne szükség a minimálbértárgyalásokra - jelezte Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke a munkáltatók álláspontját, mivel szerintük egy válság közepén nem lehet reálbérnövekedést elvárni.

Eközben a szakszervezetek épp azzal érvelnek, hogy az infláció egy időzített bomba: a drágulás üteme szerintük biztosan gyorsabb lesz a kormány előrejelzésénél. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) elnöke szerint az automatikus korrekció kitételre azért van szükség, mert 2018-ban is született olyan 2 éves megállapodás, amely szerint a gazdasági mutatók változása esetén újra kell tárgyalni a minimálbéremelés mértékét, de aztán ez mégis elmaradt. Ráadásul szerinte a válság sem egyaránt érintett minden szektort, van olyan terület, ahol a munkáltatóknak lenne módja és oka combosabbat emelni.

Kordás szerint a személyi jövedelemadó vagy a munkaerőpiaci járulék csökkentése esetén alacsonyabb mértékű bruttó emelést is elfogadhatónak tartanának, hiszen abban az esetben a nettó bérek emelkednének.

A kormány azonban egyelőre nem segíti a megegyezést semmiféle adócsökkentés ígéretével, viszont a jogszabályok szerint ha a felek nem jutnak dűlőre, akkor a kezében van a döntés a jövő évi minimálbér-emelésről.