Minimálbér: újabb fiaskó

Még mindig nincs megállapodás az idei minimálbérről, a munkaadók 4 százalékos emelést tartanak elképzelhetőnek, a másik oldal erre nemet mondott.
Csernátony Csaba, 2021. január 13. szerda, 10:39
Fotó: Pixabay

A munkaadók és a munkavállalók Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén nem állapodtak meg a 2021-es minimálbérről - írja a portfolio.hu.

Perlusz László, a VOSZ főtitkára közölte, a tárgyaláson 3 százalékos emelést javasoltak, de a 4 százalékos növekedésbe is benne lettek volna a munkaadók. A munkavállalói oldal képviselői azonban nem egyeztek bele ebbe.

"A hivatalos infláció feletti növekedést is el tudtak volna fogadni a munkaadói oldalon, ami reálbér-emelkedést jelentett volna a minimálbéres munkavállalók számára az idei évben" - mondta Perlusz. A kormányzati oldal megerősítette a tárgyalásokon, hogy nem lehet visszamenőleges hatályú az emelés. Ha megállapodnak, akkor februártól lehet növelni a béreket. "Nem lehet bizonytalanságban tartani a legkisebb béren dolgozókat" - mondta Perlusz.

A felek 2020 végén nem tudtak megegyezni a 2021-es minimálbérről és a garantált bérminimumról, ezért az idei évben is folytatódtak a tárgyalások. A kormány tavaly év végi rendelete értelmében nem változik 2021-től a minimálbér, a kabinet a munkaadói és a munkavállalói képviseletek közötti megegyezésre vár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ittott, 2021.01.13 17:23

nincs hozzáadott érték. mi a faszra emelhetnének. ahol mégis van, ott önként, és magasabb százalékban, mint az infláció. aki hülye, halljon meg. ennyi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Denden, 2021.01.13 15:09

Nem lehet visszamenőleges hatályú az emelés! Így novemberig húzhatják, akkor adnak 5 %-ot és elmondhatja a Fidesz 2021-ben jelentősen nőttek a bérek!
Mintha a nyugdíjrendszerünket látnám, mikor egy évig a nyugdíjas finanszíroz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bobby11, 2021.01.13 14:37

@OV:
A vagyonadóra szavazok. Hogy az X6-ossal furikázó kamuminimálbéres tömegeknek is a tökére lépjenek végre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2021.01.13 13:38

Így igaz van Csáth Magdolnának, hogy érdemben már tovább nem emelhető a minimálbér, hisz azt a hazai KKV szektor magasan hozzáadott érték-és innováció híján: egyszerűen nem tudja kitermelni...lásd az egyre sorvadó kistelepüléseket: ahol pont ezért szűnnek meg a szolgáltatások: mert az ott működő vállalkozások nem tudják kitermelni ezen béreket!
Akkor mi a megoldás?
Csáth Magdolna JOBBOLDALI KÖZGAZDÁSZ szerint is: a MINIMÁLBÉR ADÓMENTESSÉGÉNEK VISSZAHOZÁSA!
Így a FIATAL, PÁLYAKEZDŐ összeszerelő üzemekbe kényszerített munkavállalók itt tathatók, nem mennének azonnal külföldre..és lenne elég idejük megfelelő egzisztencia kiépítésére az állami célok elérésére: ugye ez a születésszám növelése!
Így a hazai KKV szektor pénzénél maradhat, tudna innovációra is áldozni, ugynakkor a munkavállaló is jól jár!
UGYANIS A VILÁG FEJLETT FELÉN, MÉG LENGYEL(!!) BARÁTAINKNÁL SINCS OLYAN UNDORÍTÓ, TORZ, GROTESZK ADÓPOLITIKA. HOGY A LEGALACSONYABB BÉR UGYANAZON KULCCSAL ADÓZZON, MINT A LEGGAZDAGABB RÉTEG(lásd milliárdosak rétegei)
EZ TORZ, ÉS GROTESZK, ÉS MÉLYSÉGESEN MEGALÁZÓ AZOK FELÉ, AKIK ORBÁNT ZABÁLTATJÁK..KVÁZI KITERMELIK SZÁMÁRA A BETONT A POFÁJÁBA(mármint a stadionhoz)
De hát ezért állat az Orbán! Mint tudjuk! :)))...
De akkor mi lesz a költségvetési egyensúllyal!
Ez a progresszivitás:
Két lehetőség adódik hosszútávon:
1. vagy többkulcsos adórendszer visszahozása a nagy jövedelmek kárára
vagy a vagyonadózás...lásd Mészáros Lőrinc, focisták adókedvezményének megszüntetése (még jó, hogy nem a trambulinra áll fel Orbán farka, hanem a focira.mert akkor a trambulisok kaptak volna adókedvezményt)..és a kaszinók adókedvezményének megszüntetése!
Tehát MÉG A TÉRSÉGI "KERESZTÉNY VÉDŐ" Lengyelországban se van ilyen: ez csak állat vezérünk elmebeteg állat törekvése...hogy burzsoáziát hozzon létre!
Ez Csáth Magdolna szerint is addig él, amíg ez az állat él! Utána radikálisan változtatni kell az adópolitikán, mert hazánk végleg leszakad...még az árja il-liberális országokhoz képest is!
Tudom, tudom kedves Orbán hívők:
a társadalmi szolidaritás, mint olyan nem érték Önöknek...nem trendiiiiiiiiiiiiii rózsaszín bugyis keresztény dolog! :))))
Mert egy Fidesz szavazó inkább kihúzatja a fogát...de neki kevesebb jusson!
Ugyan már! Inkább megdöglene!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2021.01.13 13:21

Az 1 kulcsos adórendszer tarthatatlanságát jól megmutatta a járvány okaként létrejövő gazdasági válság!
Orbán "munkaalapú" társadalmának lényege a PROPAGANDA CÉLOKAT és a KIZÁRÓLAG EZT hivatott foglalkoztatási adatok növelése: olyan módon, hogy a gyorsan kidobható, a globálkapitalista kihelyezett ipar gyors profitszerzése alapján időleges ALACSONY HOZZÁADOTT ÉRTÉKŰ munkavállaló tömegek létrehozása: ezek lettek az összeszerelő üzemek!
A válság megmutatta: hogy ezek a legérzékenyebbek a válságokra (lásd az autóipar a kénytelen volt egy műszakos munkarendre ráállni, és kölcsönzött "ÓCSÓ" munkaerőtől megválni)
Viszont: csak az utóbbi időben hány telephelyet "racionalizálási" céllal zártak be-vagy vontak össze!
Ilyenformán lásd a mostani célokat is: A GYORSAN KIDOBHATÓ, "ÓCSÓ" BETANÍTOTT MUNKAERŐRE ALAPOZUNK: ezt alátámasztva VONUL KI AZ ÁLLAM A FELSŐOKTATÁSBÓL, és hoz létre Alapítványi formákat-rákényszerítve az egyetemeket, hogy KÜLFÖLDI DIÁKOKKAL ellensúlyozzák a kieső ÁLLAMI NORMATÍVÁKAT, illetve CSÖKKENTSÉK ÁLLAMI FINANSZÍROZÁSÚ KERETSZÁMAIKAT!
Lásd, hogy MÉG A MÉRNÖK KÉPZÉSEKEN IS CSÖKKENT AZ ÁLLAMI FÉRŐHELY SZÁMA!
De miért is áldozzunk erre: hisz a MULTI idehozza képzett fejlesztőmérnökeit, innovációs alapját-illetve vállalati kultúráját!
Így szépen leépíthető a magasan hozzáadott értékű agyi potenciál...lásd a VALÓS INNOVÁCIÓT, A VALÓÓS 4. IPARI FORRADALOMHOZ TARTOZÓ KUTATÁSOK MTA LEÉPÍTÉSÉT...és a PROPAGANDA "TEREMTÉSTÖRTÉNET" CÉLOKAT beteljesítő: Kipcsak Kutató Intézet-és Veritas Horthy-rendszert tisztára mosó "Történet" Intézet milliárdos támogatását!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html