Jaroslav Zavadil, a Cseh-morva Szakszervezetek Konföderációjának (CMKOS) elnöke a közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában közölte, hogy a szakszervezetek képviselőik útján a múlt héten törvényjavaslatot nyújtottak be a parlament alsóházában, hogy a minimálbért emeljék 9000 koronára.

"Amennyiben az illetékes minisztériumokkal sikerülne  megegyeznünk mondjuk a minimálbér legalább egy 600 koronás emelésével, elégedettek lennénk" - mondta Zavadil.

Miroslav Kalousek pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy a minimálbér bármiféle emelését ellenzi.  "Határozottan ellenzem a javaslat elfogadását" - jelentette ki a televízióban Kalousek.

A csehországi minimálbér nagysága 2007 januárjától 8000 korona. 2011-ben a kormány előtt volt egy javaslat a minimálbér 400 vagy 500 koronával történő emelésére, de a kabinet ezt nem fogadta el. Az indoklás az volt, hogy a cseh gazdaság fejlődésének kilátásai nagyon bizonytalanok, és ilyen helyzetben nem lenne jó a minimálbér emelése.

Bohumír Dufek, egy másik szakszervezeti vezető a televízióban elmondta: a szakszervezetek azt is követelik, hogy a minimálbér értéke évente automatikus növekedjék legalább az előző évi infláció 50 százalékával.  A munkaügyi és népjóléti minisztérium kimutatása szerint mintegy 80 ezer - 120 ezer alkalmazott kap jelenleg Csehországban minimálbért. Tavaly az év végén 24 514 korona volt a cseh átlagbér.