Minimális átcsoportosítások a közvetlen mezőgazdasági támogatásoknál

A magyar agrárdiplomáciának sikerült olyan szabályokat elfogadtatnia Brüsszelben, amelyek révén minimális pénzeket kell visszatartani a nemzeti termelői kiegészítő támogatásokból (top up), és átcsoportosítani a vidékfejlesztési pillér forrásaihoz - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken.
MTI, 2012. december 7. péntek, 15:38
Fotó: Napi.hu

A kormányzati hírportál szerint a modulációból eredő támogatáscsökkentést a Közös Agrárpolitika (KAP) írja elő. Ennek lényege, hogy a nagy összegű, közvetlen termelői támogatások csökkentése révén felszabaduló forrásokkal a vidékfejlesztési támogatásokat bővítik. A modulációs eljárást az EU régi tagállamai már alkalmazzák, de 2012-től a 2004-ben csatlakozott új tagállamok számára is kötelező.

Az agrárdiplomáciai erőfeszítések eredményeképpen a támogatáscsökkentés - az előző évi hazai adatok alapján - csak kisszámú termelőre vonatkozik. Mivel az 5000 euró alatti támogatásban részesülő termelőkre eleve nem vonatkozik a moduláció, ezért a támogatásra jogosult 174 ezer termelő 95 százalékát semmilyen támogatáscsökkentés nem érinti, míg a fennmaradó 5 százaléknyi gazdálkodó esetében az elvonás elenyésző mértékű lesz - hangsúlyozza a közlemény.

A magyar számítási módszer szerint csak mintegy kilencezer termelő támogatása mérséklődik. Az előzetes számítások szerint közel 20 millió euró - mintegy 5,8 milliárd forint - nagyságrendű összeget kell átcsoportosítani a vidékfejlesztési célokra, vagy kerül kényszerű visszatartásra. Az elvonás mértéke az érintettek számára várhatóan a ténylegesen kifizethető teljes összeg mintegy 2,1 százaléka lesz - közölte a kormany.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK