Miniszterelnöki Programiroda lesz a miniszterelnöki kabinet

Miniszterelnöki Programirodának hívhatják a jövőben az eddigi miniszterelnöki kabinetet, a miniszterelnök által közvetlenül irányított szervezeti egységet pedig államtitkár és nem a szervezési kabinetfőnök vezetheti.
MTI, 2015. október 8. csütörtök, 13:59
Fotó: Napi.hu

Az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága csütörtökön több változtatást is elfogadott a minisztériumok felsorolásáról szóló, és a központi államigazgatási szervekről, valamint a kormány tagjainak és az államtitkárok jogállásáról szóló törvények módosításához kapcsolódóan.

Ezek egyike egyértelművé teszi, hogy az általános politikai koordinációt ellátó Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető személy, vagyis a miniszterelnök kabinetfőnöke miniszteri rangban látja el feladatát.

Harangozó Tamás (MSZP) szerint a hibásan beterjesztett előterjesztés korrekciójának eredménye, hogy lesz még egy államtitkár. Ki lesz az? - kérdezte, rámutatva: az új miniszter, Rogán Antal személye már ismert.

Balla György (Fidesz) a kormány bírálatára válaszul kijelentette: ez a kabinet tette rendbe az ország gazdaságát. A jobbikos Szilágyi György a kisebb, olcsóbb államra tett miniszterelnöki ígéretre emlékeztetett és azt firtatta, mi indokolja, hogy államtitkár álljon a programiroda élén.

Vejkey Imre (KDNP) a kormány szerkezetalkotási szabadságára hívta fel a figyelmet, amelyet szerinte az ellenzék alaptörvény-ellenesen próbál korlátozni. Ezt több ellenzéki felszólaló is kifogásolta.

Fodor Gábor, a Liberálisok független képviselője "propagandaminisztériumnak" nevezte a létrejövő tárcát.

Gulyás Gergely, a bizottság fideszes elnöke hangsúlyozta: a kormány felelőssége, milyen szerkezetben végzi a munkáját, ezért jogalkotási tévedésnek nevezte, hogy mindezt törvényben rögzítik. Nemzetközi példákat hozott hasonló kormányzati struktúrákra. A takarékos működés szerinte a döntéseken múlik.

Gyüre Csaba jobbikos bizottsági alelnök erre úgy felelt: nem a világ leggazdagabb országait kell követni a struktúrában.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség államtitkára a vitára válaszul szintén a kormány szervezetalakítási szabadságát hangsúlyozta. Az államtitkár személyét firtató kérdésre azt mondta: a poszt betöltőjét a miniszterelnök javasolja és a köztársasági elnök fogja kinevezni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.10.08 16:08

@ezusthaju: Nem tetszik, hogy Magyarország Kommunikációja végre étő kezekbe kerül?

És a hozzá tartozó pénz is?

Rogán úr kijelentette magáról tavaly, hogy ő parasztgyerek és emiatt nem urizálhat.

Rogán úr újmagyarul tud csak beszélni, ezért tökéletesen alkalmas a posztjára.

Azt, hogy az urizál mit jelent, nem tudja.

Nem is várja az senki tőle, aki a vuttyontatyóját már látta.

(Urizál: Parancsolgat, előkelősködik, uraskodik - egy parasztgyerek nem szokott ilyen dolgokat...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.10.08 14:25

Program vagy propaganda nem mindegy? Guccis göbbelsz új munkahelye.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html