Nem álltak meg a kifizetések az uniós finanszírozású programoknál, az Európai Bizottság folyamatosan teljesíti a magyar kifizetési igényeket. A napokban beérkezett 47 milliárdnyi forrás a hazai költségvetés által, a pályázók részére már kifizetett számlák ellenértéke a humán és a regionális fejlesztési projekteknek - olvasható a közleményben.

Az újabb utalás ellenére a napokban napvilágra került problémák minden bizonnyal nem oldódtak meg egycsapásra. Mint emlékezetes, amellett, hogy az Európai Bizottság még vizsgálja a magyarországi, uniós források osztását felügyelő és menedzselő új intézményrendszerét, a 444.hu a napokban számolt be arról egy európai bizottsági levélre hivatkozva, hogy több területen futó projekteknél is találtak problémákat uniós ellenőrzések során. Az éritett ügyek között vannak az innovációra, útépítésre, szélessávú internetre igényelt források. Ezeknek a súlyossága különböző, de mindegyik esetében igaz, hogy ezekre a projektekre nem jön uniós átutalás. Az útfelújításokat érintő 7 ROP (regionális operatív program) útépítéseit és a KÖZOP (közlekedési operatív program) keretében futó pályázatok esetében a magyar ügy már a harmadik, azaz a "felfüggesztés" szakaszában áll.

Emlékezetes, a múlt heti 150 milliárd forintos utalás után az új magyar intézményrendszer átalakítását érintő aggodalmakkal kapcsolatban Shirin Wheeler, Johannes Hahn szóvivője azt mondta, hogy a bizottság megítélése szerint papíron egyelőre minden elfogadhatónak tűnik az új rendszerrel kapcsolatban, és az április 15. előttről származó számlákat a normál ügymenet szerint fizeti ki a bizottság. Ami az ez utáni időszakot illeti, a szóvivő közölte, mivel hivatalosan nem függesztették fel a kifizetéseket, a magyar fél döntésén múlik, hogy az új intézményrendszerben kiállított fizetési igényeket is benyújtják-e. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a számlákat ki is fizetik, a bizottsági vizsgálat ugyanis még nem zárult le. Az a bizottság megítélésén áll, hogy megtéríti-e a számlát, vagy - ha nem teljesen biztos az adminisztratív háttér meglétében - megszakítja az adott projekt/projektek esetében a kifizetést.

A szóvivő ugyanakkor azt is mondta, hogy az új rendszerben benyújtott számlák feldolgozásához az Állami Számvevőszéktől is biztosítékot szeretne kapni. Wheeler szerint a következő hetekben az Európai Bizottság auditorokat küld Budapestre, hogy személyesen ellenőrizzék a kifizetéseket felügyelő Miniszterelnökség munkáját.