Minőségi élelmiszerekkel bombázzuk Kínát

Magyarország természeti adottságai a mezőgazdasági termeléshez kiválóak, minden feltétel adott ahhoz, hogy minőségi élelmiszerekkel lássuk el az importra szoruló kínai gazdaságot - fogalmazott Kardeván Endre államtitkár a Kínai Karantén Hivatal szakértőivel megkezdett kétnapos tárgyalás megnyitóján, a Vidékfejlesztési Minisztériumban (VM).
MTI, 2012. július 23. hétfő, 20:08
Fotó: Napi.hu

A VM az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében kiemeli: gördülékenyebbé válhat az agrárkereskedelem Magyarország és Kína között, ha az élelmiszerexportért és -importért, az élelmiszer-biztonságért felelős Kínai Karantén Hivatal regionális irodát nyit Magyarországon. Egyebek között erről is tárgyalt kedden a VM élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára és Lin Wei (Lin Vej), a kínai delegáció vezetője.

A közlemény szerint a megbeszélés eredménye a kínai hivatallal való szorosabb együttműködés és egy regionális iroda budapesti megnyitása lehet.

A VM közleménye idézi Kardeván Endrét, aki a tárgyaláson hangsúlyozta: Magyarország természeti adottságai kiválóak, a minőségi élelmiszerek iránt megnövekedett kínai keresletet növekvő exporttal szeretné Magyarország kielégíteni. Elmondta: a két éve tartó tárgyalássorozat az élelmiszerexport növelését készíti elő.

Kínában a Föld lakosságának 20 százaléka él, a kínai lakosság élelmezése az ország vezetőségének egyik legnagyobb feladata. A kínai mezőgazdaság csupán az 1,3 milliárd ember élelmezéséhez szükséges mennyiség felét tudja előállítani, ezért az ország folyamatos importra szorul. Ez ad alapot a mezőgazdasági együttműködés dinamikus fejlődéséhez - olvasható a VM közleményében.

A közleményben kitérnek arra: tavaly Kína és Magyarország gazdasági együttműködése a korábbiakhoz képest ugrásszerűen, 23-szorosára nőtt, összesen 9,2 milliárd amerikai dollárt tett ki. Ebből csupán 34 millió dollárt ért el az élelmiszer-kereskedelem, ami további lehetőségeket rejt magában - fogalmazott Lin Wei (Lin Vej).

Kínában a minőségi áruk iránti kereslet is megnőtt. Ez a növekvő igény alapja lehet a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésének, a gazdasági együttműködés bővülésének - idézi a kínai delegáció vezetőjének szavait a tárca közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK