Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Közlönyben megjelent határozat az idei költségvetésben szereplő gazdaságvédelmi alapot 41,3 milliárd forinttal csökkentette. A gazdaságvédelmi programokból így felszabaduló pénzből 36 milliárd 18 milliót kapott a Tihanyi Alapítvány és 5 milliárd 323 millió forintot a turisztikai fejtési célelőirányzat - az utóbbi összeget a zenei és szórakoztatóipar járvány utáni újraindítására zenészek között oszthatja szét a Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt.

Egyúttal engedélyezte a kormány, hogy a gazdaságvédelmi alap túlléphető legyen az átcsoportosítás összegével.

Az "egyik legelőkelőbb negyedben" működnek

A Tihanyi Alapítvány fenntartásában működik a Mathias Corvinus Collegium (MCC), amely a honlapja szerint "tehetséggondozó intézmény", Kárpát-medence-szerte nyújt ingyenes, az oktatást kiegészítő képzéseket, az általános iskola felső tagozatától kezdve az egyetemig. Az MCC honlapján egyebek mellett azt is közlik, hogy a "Collegium Buda egyik legelőkelőbb negyedében, a Gellért-hegyen található".

A 36 milliárdos pénzjuttatás kiemelkedő támogatást ahhoz képest is, hogy a Tihanyi Alapítvány összes bevétele 2017-ben 595 millió, 2018-ban 652 millió forint volt, ebből támogatásként 555 milliót, illetve 610 milliót kaptak - derül ki az alapítvány 2018-as beszámolójából. (A támogatói között ott van az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Miniszterelnökség és a Miniszterelnöki Kabinetiroda is, az utóbbitól például 2018-ban 300 millió forintot kaptak a képzési programjuk megvalósítására.)

A "multidiszciplináris kollégiumot" a sajtóban fideszes háttéremberként is emlegetett Tombor András, valamint Tombor Balázs alapította 1996-ban - Tombor András egyebek mellett arról ismert, hogy a 444.hu információi szerint hitelezte Habony Árpádot (aki egy NAV-vizsgálaton benyújtott dokumentumon közölte, hogy 20 milliós kölcsönt kapott Tombortól). Tombor idén júniusban az újonnan alapított Aero Investment Partners Zrt. nevű cégével többségi tulajdont szerzett egy katonai repülőket gyártó vállalatban Csehországban.

A Tihanyi Alapítvány kuratóriumának elnöke Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, a Századvég Alapítvány egykori kutatási igazgatója, valamint egyik tagja Lánczi András, a Corvinus Egyetem rektora, a Századvég Alapítvány volt elnöke, és Szakács Áron, aki a Miniszterelnökség felügyelete alatt működő, uniós programok lebonyolításában részt vevő Széchenyi Programiroda Nonprofit kft. ügyvezetője.

Részvény és ingatlan a Tihanyinak

Májusban a kormány az állam nevében csatlakozott a Tihanyi Alapítványhoz, ami közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá vált. A kormány ingyenesen az alapítvány tulajdonába adta az MCC által eddig is használt budapesti I. kerületi ingatlanokat, a Szent Sebestyén köz 1., a Somlói út 49-53. és az Alsóhegy utca 10-16. szám alatt. A kormány júliusban ezen ingatlanok, azaz a "tehetséggondozási központ" kivitelezési munkálataival kapcsolatos beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé és a beruházást kiemelten közérdekű beruházássá nyilvánította.

A kormány májusban arról is döntött, hogy a Tihanyi Alapítványnak vagyonjuttatásként átad 81,9 millió darab A-sorozatú Mol Nyrt.-részvényt és 18,6 millió darab C-sorozatú Richter Nyrt.-részvényt, amivel az alapítvány 10-10 százaléknyi szavazati jogot szerzett a két tőzsdei vállalatban, és már a 2019-es év utáni osztalékra is jogosulttá vált. (Ilyen értékű részvényvagyont korábban az államiból alapítványi tulajdonba kiszervezett Budapesti Corvinus Egyetemnek adott át az állam az intézmény oktatási tevékenységének támogatására).