Mire elég a 150 ezer forint? Erre biztosan nem!

Mára teljesen elértéktelenedett a súlyosan mozgáskorlátozottak akadálymentesítési támogatása, amelyet 20 évvel ezelőtt 150 ezer forintban állapítottak meg és azóta sem korrigáltak. A költségvetés tervezése idején a mozgáskorlátozottak szövetsége most arra kéri a kormányt, a jövő évi büdzsében biztosítson forrást a lakás-akadálymentesítési támogatás összegének emelésére, törölje el a bírálati és egyéb díjakat, valamint tegye lehetővé, hogy a súlyos mozgássérültek szükség szerinti számban kapjanak támogatást.
Napi.hu, 2015. április 24. péntek, 14:42
Fotó: Napi.hu

Az alapvető jogok biztosa szerdán hozta nyilvánosságra a lakás-akadálymentesítési támogatásról szóló vizsgálati jelentését, amelyben többek közt a bírálati díj eltörlését kérte, és azt, hogy a mozgássérült személy többször is igényelhesse a támogatást élete során. A jelentéssel a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) teljes mértékben egyetért.

A súlyosan mozgáskorlátozott személyek használt lakás esetén 150 ezer, új lakás esetén 250 ezer forint lakás-akadálymentesítési támogatást igényelhetnek, az összeg az 1990-es évek közepe óta változatlan. 2011 tavaszáig a MEOSZ egyesületeinél, azóta csak pénzintézetnél lehet ezt megtenni, ami a gyakorlatban az OTP Bankot jelenti.

A támogatást a mozgássérült emberek életük folyamán csak egyszer vehetik igénybe. Másokhoz hasonlóan azonban ők is többször költöznek életük során, és mivel a lakóépületek elenyésző hányada akadálymentes, több alkalommal is szükséges akadálymentesíteniük a lakókörnyezetüket.

A MEOSZ tapasztalatai szerint a támogatás igénylésekor felszámított díjakat és egyéb költségeket (bírálati díj: 4500-7500 forint, helyszíni szemle, tulajdoni lap, hiteles térkép másolat), valamint az áfát befizetve előfordul, hogy mindössze 90 ezer forintjuk marad a mozgássérülteknek a fürdőszobájuk akadálymentesítésére, amiből ezt nem lehet megoldani. Alanyi jogon járó juttatásért ráadásul eleve nem lehetne bírálati díjat elkérni, a családi pótlék elbírálásáért sem kér az állam pénzt. (A bank a bírálati díjat az államtól is megkapja egyébként.)

A rendszer 2011-es átalakítása óta lényegesen kevesebbet költ az állam a támogatásra. Amíg a MEOSZ intézte az ügyeket, évente átlagosan 10 ezer kérelmet támogatott mintegy 1,5 milliárd forint értékben, 2012 óta azonban kevesebb, mint 500 fő igényel, illetve részesül támogatásban, ami nem éri el az évi 100 millió forintot. A drasztikus visszaesés oka a már említett elértéktelenedés mellett a jogosultak körének szűkülése is, a jogosultsághoz ugyanis sokaknak egy nemrég bevezetett vizsgálaton kell átesni, ami nem alkalmas a közlekedőképesség megállapítására, így a mozgássérültek 60 százaléka nem megy át rajta.

HOZZÁSZÓLÁSOK