Mire elég a magyar fizetés? Íme, a statisztika

Európában tavaly a román, a magyar és a bolgár átlagos órabér nőtt a legnagyobbat, messze megelőzve az uniós átlagot. Ennek ellenére még mindig a bolgár, a román és a magyar órabér a legalacsonyabb egész Európában - hívja fel a figyelmet a Zoom.hu.
Domokos Erika, 2018. március 25. vasárnap, 18:32
Fotó: Pixabay

Egész Európában Romániában nőtt a leggyorsabban az átlagos órabér: 2017 végén 15,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, 2017 egészében pedig több, mint 16 százalékkal, mint 2016-ban. A magyar átlagos órabér növekedése nem sokkal maradt el a romántól, év végén 15,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, 2017 egészét nézve 12,8 százalék volt a növekedés (ez már jóval elmaradt a román órabértől) - áll a portál cikkében.

Az Európai Unió átlagában csak 2,2 százalékkal nőtt az órabér 2017-ben. A román és a magyar órabér emelkedését csak a bolgár közelítette meg (10,8 százalék), más ország nem volt 10 százalék fölött - derül ki az Eurostat adataiból.

Ugyanakkor euróban számolva Bulgáriában, Romániában és Magyarországon volt a legalacsonyabb az átlagos órabér egész Európában. Még a három közül a legmagasabb, a magyar órabér is csak 7,6 euró volt, ami messze elmarad az uniós átlagtól (23,1 euró). Az élmezőnyben Norvégia van 46 eurós átlagos órabérrel és Luxemburg 45 euróval.

A helyzet Magyarország szempontjából ráadásul nem is igen javul. 2010-ben 7 euró volt az átlagos magyar órabér, miközben az uniós átlag 20,5, vagyis a különbség azóta nagyobb lett - jegyi meg cikkében a Zoom.hu.

A magyar órabér vásárlóerő-paritáson nézve sem áll sokkal jobban, mint euróban számolva. Vásárlóerő-paritáson a legfrissebb összehasonlítás 2016-os, akkor a magyar órabér hátulról a negyedik volt, a román és a bolgár mellett még a lengyelt előzte. Az összehasonlító adatokat itt nézheti meg.

Bevezetik a hétvégi bérpótlékot Szlovákiában - ezt a cikket olvasta már?

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Agar, 2018.03.26 06:38

@ti kamuztok: a nem óra béres szektor egyik vezetője a kutatás fejlesztésben 3 éven át nem emelt fizetést. Sőt! Pozi váltás után sem, hiába lett több a feladat.
Közben a lakás árak nőnek. Akinek nincs, most beszopja, akinek van, kizsákmányolhatja a többit.

Ha meg akartok nyomorítani, arra vannak egyszerűbb módszerek. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ti kamuztok, 2018.03.25 22:19

" A magyar átlagos órabér növekedése nem sokkal maradt el a romántól, év végén 15,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, 2017 egészét nézve 12,8 százalék volt a növekedés (ez már jóval elmaradt a román órabértől) - áll a portál cikkében."

Ez az egész "órabér növekedés", akkora kamu mint a ház! :))) A 2016- 2017 közötti GDP hivatalos KSH szerinti növekedési adatok között, a " belső fogyasztás címszó alatt, csak 3,4% -os a növekedés, tehát valaki hazudik, mégpedig nem kicsit, hanem nagyon, mert lehet, hogy emelkedtek a bérek, de az tuti, hogy nem az "órabéres" szektorban! :)))
De az is lehet, hogy már az "órabéresek" is "államkötvényekbe, és a párnacihába dugják a pénzt, ahelyett, hogy elköltenék! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html