Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egész Európában Romániában nőtt a leggyorsabban az átlagos órabér: 2017 végén 15,7 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban, 2017 egészében pedig több, mint 16 százalékkal, mint 2016-ban. A magyar átlagos órabér növekedése nem sokkal maradt el a romántól, év végén 15,2 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, 2017 egészét nézve 12,8 százalék volt a növekedés (ez már jóval elmaradt a román órabértől) - áll a portál cikkében.

Az Európai Unió átlagában csak 2,2 százalékkal nőtt az órabér 2017-ben. A román és a magyar órabér emelkedését csak a bolgár közelítette meg (10,8 százalék), más ország nem volt 10 százalék fölött - derül ki az Eurostat adataiból.

Ugyanakkor euróban számolva Bulgáriában, Romániában és Magyarországon volt a legalacsonyabb az átlagos órabér egész Európában. Még a három közül a legmagasabb, a magyar órabér is csak 7,6 euró volt, ami messze elmarad az uniós átlagtól (23,1 euró). Az élmezőnyben Norvégia van 46 eurós átlagos órabérrel és Luxemburg 45 euróval.

A helyzet Magyarország szempontjából ráadásul nem is igen javul. 2010-ben 7 euró volt az átlagos magyar órabér, miközben az uniós átlag 20,5, vagyis a különbség azóta nagyobb lett - jegyi meg cikkében a Zoom.hu.

A magyar órabér vásárlóerő-paritáson nézve sem áll sokkal jobban, mint euróban számolva. Vásárlóerő-paritáson a legfrissebb összehasonlítás 2016-os, akkor a magyar órabér hátulról a negyedik volt, a román és a bolgár mellett még a lengyelt előzte. Az összehasonlító adatokat itt nézheti meg.

Bevezetik a hétvégi bérpótlékot Szlovákiában - ezt a cikket olvasta már?