A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Várhatóan a héten kiderül, hogy a kormány mely szervezeteket kíván a közigazgatási hivatalok fennhatósága alá sorolni - mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón.

A hivatalok szeptember elsejétől kezdik meg ismét megyei szinten működésüket - a Gyurcsány-kormány idején a hivatalokat régióssá alakították -, majd januártól kormányhivatalokká válnak.

A hivatalok a mostani feladataik mellett - tipikusan ilyen az önkormányzatok felügyelete - több más állami intézmény munkájáért is felelnek, jövőre olvasztják majd be például a földhivatalokat, az ÁNTSZ szervezeteit vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalokat.

Összesen 33 ilyen intézmény van, kérdés, ebből hány maradhat önálló a későbbiekben. Az bizonyos, hogy a vízügy önálló marad. A hatalmassá duzzasztott hivatalokat - a mostani pár száz fős létszám után nagyjából ezer főt fognak foglalkoztatni - kormánymegbízottak vezetik majd, munkájukat a most kinevezett hivatalvezetők és főtitkárok segítik.

A kormánymegbízottak mandátuma a kormány megbízatásával együtt jár le, a hivatalvezetők azonban hosszú távon egyszerű kormánytisztviselők lesznek, határozatlan munkaviszonnyal - mondta lapunk kérdésére Navracsics Tibor közigazgatási miniszter. A kormánymegbízottak elsősorban politikusok lesznek, így elképzelhető, hogy lesz köztük parlamenti képviselő is. Az egyetlen összeférhetetlen poszt értelemszerűen az önkormányzati pozíció lesz.

A távlati tervek - a teljes átalakítást 2013 végére datálja a kormány - arra irányulnak, hogy az állampolgárok bármilyen ügyet intézzenek is, azt egy helyen meg tudják oldani. Ehhez a helyettes államtitkár szerint jelentős adminisztrációs és szervezeti átalakítások kellenek majd. Így azt is át kell gondolni, hogy az önkormányzatoknál lévő állami feladatokat hogyan tudja átvenni az új hivatal. Itt tipikusan a szociális ügyekre, a gyámügyekre vagy az anyakönyvezésre kell gondolni.

Az egyablakos ügyintézés kiépítése egyelőre nagyon képlékeny. Csak annyit lehet tudni, hogy az informatikai és egyéb fejlesztéseket uniós támogatásból akarja finanszírozni a kormány - ez több milliárd forintot vesz majd igénybe. A fejlesztések során a most még ezerféle rendszert és alkalmazást egységesíteni akarják.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy az egyablakos ügyintézésnek része lesz-e az ügyfélkapu vagy sem. Jelenleg a rendszer vizsgálata zajlik, ám akár az is elképzelhető, hogy az elmúlt években több milliárd forintért fejlesztett elektronikus ügyfélszolgálati rendszer - amely felületen egyébként több millió adóbevallás is keresztülmegy - a kukába kerül.