Mire készül a közigazgatásban a kormány?

A héten kiderülhet, hogy a kormány mely szervezeteket kíván a közigazgatási hivatalok fennhatósága alá sorolni; a kormánymegbízottak mandátuma a kormány megbízatásával együtt jár le, a hivatalvezetők azonban hosszú távon egyszerű kormánytisztviselők lesznek, határozatlan munkaviszonnyal - mondta lapunk kérdésére Navracsics Tibor közigazgatási miniszter.
F. Szabó Emese, 2010. augusztus 31. kedd, 09:35
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Várhatóan a héten kiderül, hogy a kormány mely szervezeteket kíván a közigazgatási hivatalok fennhatósága alá sorolni - mondta Szabó Erika, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium helyettes államtitkára egy sajtótájékoztatón.

A hivatalok szeptember elsejétől kezdik meg ismét megyei szinten működésüket - a Gyurcsány-kormány idején a hivatalokat régióssá alakították -, majd januártól kormányhivatalokká válnak.

A hivatalok a mostani feladataik mellett - tipikusan ilyen az önkormányzatok felügyelete - több más állami intézmény munkájáért is felelnek, jövőre olvasztják majd be például a földhivatalokat, az ÁNTSZ szervezeteit vagy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatalokat.

Összesen 33 ilyen intézmény van, kérdés, ebből hány maradhat önálló a későbbiekben. Az bizonyos, hogy a vízügy önálló marad. A hatalmassá duzzasztott hivatalokat - a mostani pár száz fős létszám után nagyjából ezer főt fognak foglalkoztatni - kormánymegbízottak vezetik majd, munkájukat a most kinevezett hivatalvezetők és főtitkárok segítik.

A kormánymegbízottak mandátuma a kormány megbízatásával együtt jár le, a hivatalvezetők azonban hosszú távon egyszerű kormánytisztviselők lesznek, határozatlan munkaviszonnyal - mondta lapunk kérdésére Navracsics Tibor közigazgatási miniszter. A kormánymegbízottak elsősorban politikusok lesznek, így elképzelhető, hogy lesz köztük parlamenti képviselő is. Az egyetlen összeférhetetlen poszt értelemszerűen az önkormányzati pozíció lesz.

A távlati tervek - a teljes átalakítást 2013 végére datálja a kormány - arra irányulnak, hogy az állampolgárok bármilyen ügyet intézzenek is, azt egy helyen meg tudják oldani. Ehhez a helyettes államtitkár szerint jelentős adminisztrációs és szervezeti átalakítások kellenek majd. Így azt is át kell gondolni, hogy az önkormányzatoknál lévő állami feladatokat hogyan tudja átvenni az új hivatal. Itt tipikusan a szociális ügyekre, a gyámügyekre vagy az anyakönyvezésre kell gondolni.

Az egyablakos ügyintézés kiépítése egyelőre nagyon képlékeny. Csak annyit lehet tudni, hogy az informatikai és egyéb fejlesztéseket uniós támogatásból akarja finanszírozni a kormány - ez több milliárd forintot vesz majd igénybe. A fejlesztések során a most még ezerféle rendszert és alkalmazást egységesíteni akarják.

Arról egyelőre nem született döntés, hogy az egyablakos ügyintézésnek része lesz-e az ügyfélkapu vagy sem. Jelenleg a rendszer vizsgálata zajlik, ám akár az is elképzelhető, hogy az elmúlt években több milliárd forintért fejlesztett elektronikus ügyfélszolgálati rendszer - amely felületen egyébként több millió adóbevallás is keresztülmegy - a kukába kerül.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.08.31 14:43

Ahoz, hogy beinduljon a gazdaság vészesen el kell gyengíteni a forintot ( régen ezt leértékelésnek hívták, amig az MNB megtehette) ez növeli az exportot és csökkenti az importot kvázi több magyar áru talál gazdára.
persze ez a devizahitelesek "halálával" jár , de ez a "szabadságharc" ádozata mondaná a Fidesz. Amikor a Kósa beszéd idején a 240 CHF,.et, 3500 OTP.-t 300 EUR -t meg hogy vegyél aranyat és svájci frankot emlegettem akkor mindenki károgó bolondnak tartott
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

becs, 2010.08.31 14:19

Minden felhoznak, igazgatnak csak a gazdasággal nem tudnak mit kezdeni. Vagy nem is akarnak!!!
Hát persze, hogy nem!
Hiszen a devizaalapú hitelek árfolyamváltozásaiból bekasszírozott összegből bőven betudják fizetni a kivetett sarcot. Ezért is nem tesznek semmit annak érdekében, hogy csillapítsák a jelentősen megnövekedett árfolyamot. A mai napra ígértek valamit, de sokáig fog váratni magára az az intézkedés!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html