A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

A következő, stratégiai partnerségről szóló szerződést várhatóan január 11-én írja alá a kormány nevében Cséfalvay Zoltán, a gazdasági tárca államtitkára az IBM-mel tudtuk meg a Miniszterelnökség Külügyi és Külgazdasági Államtitkárságától. A tervek szerint szintén Cséfalvay jegyzi majd a hamarosan aláírandó megállapodást a National Instrumentsszel, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár pedig a TATA-megállapodását írja majd alá, míg Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Nokia Siemens Networks Kft.-vel kötendő szerződést szignálja, szintén 2013 elején. A Miniszterelnökség szerint ezek mellett több más, jelentős magyarországi bázissal rendelkező nagyvállalattal folynak előrehaladott egyeztetések.

A kormány eddig tíz vállalattal írt alá megállapodást, harminc van még hátra mondta Szijjártó a Napi Gazdaságnak. Informálisan úgy tudjuk, voltak olyan vállalkozások, amelyek visszautasították a lehetőséget, a felvetésre az államtitkár úgy reagált, "a stratégiai megállapodások aláírása kölcsönösségen alapul". A kiválasztott cégekkel idén nyárra fejeződhet be a szerződéskötés, az ütemezés kapcsán Szijjártó úgy fogalmazott, minden vállalat belső döntéshozatali mechanizmusa más és más, ezért a megállapodáshoz szükséges időtartam is eltér.

Szijjártó szerint a stratégiai megállapodások hozzájárulnak Magyarország versenyképességének, ezáltal a magyar gazdaság teljesítményének növeléséhez. A kölcsönös bizalom révén új munkahelyek jönnek létre, bővülnek a beszállítói lehetőségek a hazai kis- és középvállalkozások számára, szorosabbá válik az együttműködés a vállalatok és az oktatási intézmények között.

Az első megállapodást a Coca-Cola HBC Magyarország Kft.-vel írta alá Orbán Viktor miniszterelnök 2012. július 20-án. A továbbiakban a Richter Gedeon Nyrt.-vel, a Hankook Tire Magyarország Kft.-vel, a Magyar Suzuki Zrt.-vel, az Alcoa-Köfém Kft.-vel, a Daimler AG-vel, a General Electrickel, a Microsofttal, a Stadlerrel és a Tescóval kötött stratégiai együttműködési megállapodást a kormány. Egyelőre nem lehet tudni, hogy a harmincak között vannak-e a további hipermarketláncok vagy például gyógyszergyártók.