Mire készül Matolcsy? - csak találgatnak az elemzők

Kevés konkrétum hangzott el Matolcsy György pénteki meghallgatásán a jövőbeli monetáris politikáról az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik ugyanakkor arra következtetnek az MNB-elnökjelölt szavaiból, hogy felmerülhet a devizahitelek forintosítása. A Varga Mihály leendő nemzetgazdasági miniszter meghallgatásán elhangzottakat pozitív üzenetnek tartják a szakértők.
MTI-Eco, 2013. március 1. péntek, 19:33
Fotó: Napi.hu

A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint összességében megnyugtatóak Matolcsy György szavai a délutáni bizottsági meghallgatáson, az pedig hogy konkrétan mit fog tenni, hónapok múlva dől el, a következő kamatdöntő ülés is csak március végén lesz. Annak kapcsán, hogy az MNB-elnökjelölt azt mondta, megvizsgálnak más monetáris politikai eszközöket is, Suppan Gergely jelezte: itt vannak korlátok, egyes eszközökről be kell majd látni, Magyarországon nem alkalmazhatók. Erre példaként említette a vállalati kötvényvásárlást, és megjegyezte, hogy bár a jelzálogpiacon való aktívabb részvételre is volt már példa a jegybank részéről, érdeklődés hiányában az is elhalt.

Megfelelt a tankönyvnek

Suppan Gergely kifejtette, hogy az Európai Központi Bankhoz (ECB) hasonlóan az MNB is kedvezményes hitellehetőséget nyújthatna a bankok számára. Ennek ugyan nincs akadálya Magyarországon sem, ugyanakkor - mivel mindenki a kamatcsökkentés folytatódására számít - nem indokolt, hogy a bankok a jelenlegi kamatszinten vegyenek fel hitelt, hiszen fél év múlva még olcsóbban tudnak forráshoz jutni. Ilyen szempontból önmagában az is elég, ha folytatódik a kamatcsökkentési ciklus - mondta a szakértő. Úgy vélekedett, hogy a magyar állampapírpiacon rendkívül jó a likviditás, így nincs értelme kötvényvásárlóként megjelennie az MNB-nek. Nincs szükség arra, hogy az MNB "pénzt pumpáljon" a rendszerbe, nem ettől fog beindulni a gazdaság - mondta Suppan Gergely. A devizatartalékok felhasználása nem tanácsos; Matolcsy György erre vonatkozó, egy képviselői kérdésre adott csütörtöki válasza megfelelt a tankönyveknek, vagyis pozitív, hogy a leendő elnök szerint csak abban a mértékben lehet csökkenteni a devizatartalékot, amilyen mértékben éppen az ország rövid lejáratú devizaadóssága csökken.

Varga Mihály meghallgatása kapcsán Suppan Gergely kiemelte: várható volt, az új nemzetgazdasági miniszter is tartja magát az eddigi gazdaságpolitikai irányhoz. Pozitív üzenet, hogy a növekedésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, valamint hogy partnernek nevezte a nemzetközi intézményeket, a vállalkozói érdekképviseleteket és a szakszervezeteket, s hogy kiemelte a kiszámíthatóság fontosságát.

Mérsékelten kedvező reakciók

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint Matolcsy György nagyon visszafogott volt a meghallgatáson "korábbi önmagához képest", és konzervatív értékeket hangoztatott, amelyek hatására a forint enyhén erősödött. A jegybankelnökjelölt az MNB függetlenségét hangsúlyozta, és idézte a jegybanktörvény több szakaszát, amelyek ide kapcsolódnak. A piac eddigi reakciója mérsékelten kedvezőnek mondható - tette hozzá. Tóth Gergely kiemelte: amiről viszont továbbra sem tudott meg a közvélemény semmit, az a több mint egy tucatnyira becsült monetáris politikai eszköz, amelyekkel élénkíthető a gazdaság. A jelölt a korábbi nyilatkozatait azzal egészítette ki, hogy megvizsgálják más jegybankok ilyen eszköztárát, és az elemzés után döntenek a magyar eszközökről. Matolcsy György előhozta még a devizahitelek problémáját, amire az elemzők újra spekulálni kezdtek: lehet, hogy a jegybank tartalékából forintosítják a devizahiteleket. Varga Mihály gazdaságiminiszter-jelölt kevésbé megosztó személyiség, és a szakma is szélesebb körben áll mögötte bel- és külföldön egyaránt. Mint a jelölt kifejtette: gazdaságpolitikai fordulat nem lesz; az elemzők ennek ellenére ortodox eszközöket várnak - jelezte Tóth Gergely, hozzátéve: az új nemzetgazdasági miniszter fő feladata mindenesetre a gazdasági növekedés beindítása.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint nem volt nagy meglepetés a Matolcsy György által elmondottak között. Összességében bár Matolcsy György beszéde politikai vetületű volt, nem volt "elrugaszkodott" - mondta az elemző. Az MNB leendő elnöke támadta a devizahiteleket, ez pedig felveti, hogy - nem ortodox lépésként - forintosítanák a devizahiteleket - vélekedett Tóth Gergelyhez hasonlóan Árokszállási Zoltán. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a tervezett konkrét intézkedések között ezt nem említette Matolcsy György. A beszédből a szakértő szerint nehezen azonosítható, mit fog csinálni az új jegybankelnök. Ebből arra lehet következtetni Árokszállási Zoltán szerint, hogy a jegybanki kommunikációból nehezebb lesz "kihámozni" az MNB szándékait a jövőben, így pedig egy fontos "horgony" funkció vész el a befektetők számára. Varga Mihály meghallgatása kapcsán az elemző kifejtette: annak legnagyobb pozitívuma, hogy nem lesz választási költségvetés.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

bernstein, 2013.03.02 07:46

Akkor detto, mert Matolcsi is csak találgat:-DDD

Kb mint egy vasutas a Bp-Berlin járat pilótafülkéjében. Ti azért repülővel mennétek?:-)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.02 01:38

http://m.cdn.blog.hu/va/varanus/image/Fabius/k%C3%A9p/orb%C3%A1n-j%C3%A1ratlan-%C3%BAt.gif
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

labandy, 2013.03.02 01:38

ova lett az országunk aranytartaléka, mely mára 150 - 200 tonna aranyrudat tenne ki?
2011.03.08. 16:47 - Ébresztő Magyarok

A Nemzetközi Valutaalap legfrissebb jelentése szerint régiós versenytársaink jegybankjai átlagosan negyvenszer több aranykészlettel rendelkeznek, mint a Magyar Nemzeti Bank, amely 1990-ben váltotta pénzre aranytartaléka zömét, mintegy 62 tonnányi aranyrudat.

network.hu


Mára szinte csak a legszegényebb afrikai országoknak van kevesebb aranytartaléka, mint Magyarországnak, annak ellenére, hogy a nemesfém ára az egekben jár, bármikor beváltható, és a legkevésbé kockázatos befektetési eszköz.

A kelet-közép-európai államok közül Magyarországnak kirívóan kevés az aranytartaléka, az új uniós tagállamokhoz képest az eltérés hozzávetőlegesen négyszeres - derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi statisztikáiból. Hazánknak ötször kisebb az aranytartaléka, mint a visegrádi országoknak, a régió országaihoz képest tekintetében a különbség csaknem negyvenszeres.

Az IMF rangsorában mindössze a 82. helyen állunk a 100 országot tömörítő listán, utánunk jórészt már csak kisebb fejlődő országok következnek. Térségünkben a legtöbb arany a román és a lengyel jegybankban van, országonként 103 tonnányi készlettel, a középmezőnyben pedig Szlovákia és Bulgária áll 35-40 tonnával.

A magyar 3,1 tonnás készlet eltörpül még a cseh, szerb, lett és litván tartalékokhoz képest is. A különbség oka, mint arról már korábban beszámoltunk, hogy a jegybank 1990-es döntése értelmében az addigi 65 tonnás aranykészletet rövid idő alatt szinte teljes egészében értékesítették.

network.huA minimális szintre csökkentés Surányi György jegybankelnöksége alatt következett be,ekkor főleg dollárt vásároltak az unciánként 370 dolláros áron eladott aranyért. A jegybank a lépést az akkori nemzetközi tendenciákkal magyarázta, és arra hivatkozott, hogy az arany hozama jóval kisebb, mint az érte kapott devizáé.

Később az amerikai valuta értékének romlása miatt a jegybank fokozatosan áttért a dollárról az euróalapú tartalékokra, így védekezve a dollár árfolyamcsökkenéséből adódó veszteségek ellen. Szakértők szerint az eladás csak rövid távon hozhatott pozitív eredményt, középtávon azonban - az arany drágulása miatt - több milliárd dolláros veszteséget okozott.

A 62 tonna eladott arany akkori és mostani ára között unciánként 1100 dollár a különbség, vagyis tripláját érné most a készlet. Az eladás azonban nem csak az árfolyam-különbözet miatt, hanem azért is hibás döntésnek számít, mert az egyes országok a stabilitás és az értékálló biztonság miatt döntenek az aranybefektetések mellett. Az arany értéke ugyanis abban rejlik, hogy a külföldi értékpapíroknál lényegesen kevesebb kockázatot rejt, és vészhelyzet esetén bármikor készpénzzé váltható, sőt kölcsön felvételekor fedezetként is szolgálhat.

Az aranytartalékok eladása stratégiailag átgondolatlan döntés volt: a nemesfém szerepét mutatja, hogy amióta a dollár mint globális fizetőeszköz egyre gyengébb lábakon áll, az arany ára az egekbe szökik - fogalmazott Bogár László közgazdászprofesszor. Az egyetemi tanár szerint a veszteség megértéséhez a nemzetközi valutáris rendszer történetéhez kell visszanyúlni.

A világpénz 1920-ig gyakorlatilag tisztán az aranyon alapult, majd ezt a szerepkört átvette az arany és a legfontosabb valuták együttes kosara. A második világháború után a Bretton Woods-i egyezmény értelmében a dollár lett a globális fizetőeszköz, amelynek értékét az aranyhoz fix árfolyamon rögzítették.

Ez a rendszer a vietnami háború túlköltekezése miatt az amerikai fizet
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

coni, 2013.03.01 23:39

"Mire készül Matolcsy?"

Amit parancsolnak neki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.01 21:25

Mire készül Matolcsy??...


..a Világot kifosztó gépezet megállítására ,legalábbis nálunk...,és így :

" A cél szentesíti az eszközt"...,nem??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html