A miniszterelnök Matolcsy Györgyöt jelölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) élére. Orbán Viktor pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt is bejelentette: Varga Mihály eddigi tárca nélküli miniszter váltja Matolcsy Györgyöt a Nemzetgazdasági Minisztérium élén.

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzője szerint összességében megnyugtatóak Matolcsy György szavai a délutáni bizottsági meghallgatáson, az pedig hogy konkrétan mit fog tenni, hónapok múlva dől el, a következő kamatdöntő ülés is csak március végén lesz. Annak kapcsán, hogy az MNB-elnökjelölt azt mondta, megvizsgálnak más monetáris politikai eszközöket is, Suppan Gergely jelezte: itt vannak korlátok, egyes eszközökről be kell majd látni, Magyarországon nem alkalmazhatók. Erre példaként említette a vállalati kötvényvásárlást, és megjegyezte, hogy bár a jelzálogpiacon való aktívabb részvételre is volt már példa a jegybank részéről, érdeklődés hiányában az is elhalt.

Megfelelt a tankönyvnek

Suppan Gergely kifejtette, hogy az Európai Központi Bankhoz (ECB) hasonlóan az MNB is kedvezményes hitellehetőséget nyújthatna a bankok számára. Ennek ugyan nincs akadálya Magyarországon sem, ugyanakkor - mivel mindenki a kamatcsökkentés folytatódására számít - nem indokolt, hogy a bankok a jelenlegi kamatszinten vegyenek fel hitelt, hiszen fél év múlva még olcsóbban tudnak forráshoz jutni. Ilyen szempontból önmagában az is elég, ha folytatódik a kamatcsökkentési ciklus - mondta a szakértő. Úgy vélekedett, hogy a magyar állampapírpiacon rendkívül jó a likviditás, így nincs értelme kötvényvásárlóként megjelennie az MNB-nek. Nincs szükség arra, hogy az MNB "pénzt pumpáljon" a rendszerbe, nem ettől fog beindulni a gazdaság - mondta Suppan Gergely. A devizatartalékok felhasználása nem tanácsos; Matolcsy György erre vonatkozó, egy képviselői kérdésre adott csütörtöki válasza megfelelt a tankönyveknek, vagyis pozitív, hogy a leendő elnök szerint csak abban a mértékben lehet csökkenteni a devizatartalékot, amilyen mértékben éppen az ország rövid lejáratú devizaadóssága csökken.

Varga Mihály meghallgatása kapcsán Suppan Gergely kiemelte: várható volt, az új nemzetgazdasági miniszter is tartja magát az eddigi gazdaságpolitikai irányhoz. Pozitív üzenet, hogy a növekedésre nagyobb hangsúlyt kell fektetni, valamint hogy partnernek nevezte a nemzetközi intézményeket, a vállalkozói érdekképviseleteket és a szakszervezeteket, s hogy kiemelte a kiszámíthatóság fontosságát.

Mérsékelten kedvező reakciók

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint Matolcsy György nagyon visszafogott volt a meghallgatáson "korábbi önmagához képest", és konzervatív értékeket hangoztatott, amelyek hatására a forint enyhén erősödött. A jegybankelnökjelölt az MNB függetlenségét hangsúlyozta, és idézte a jegybanktörvény több szakaszát, amelyek ide kapcsolódnak. A piac eddigi reakciója mérsékelten kedvezőnek mondható - tette hozzá. Tóth Gergely kiemelte: amiről viszont továbbra sem tudott meg a közvélemény semmit, az a több mint egy tucatnyira becsült monetáris politikai eszköz, amelyekkel élénkíthető a gazdaság. A jelölt a korábbi nyilatkozatait azzal egészítette ki, hogy megvizsgálják más jegybankok ilyen eszköztárát, és az elemzés után döntenek a magyar eszközökről. Matolcsy György előhozta még a devizahitelek problémáját, amire az elemzők újra spekulálni kezdtek: lehet, hogy a jegybank tartalékából forintosítják a devizahiteleket. Varga Mihály gazdaságiminiszter-jelölt kevésbé megosztó személyiség, és a szakma is szélesebb körben áll mögötte bel- és külföldön egyaránt. Mint a jelölt kifejtette: gazdaságpolitikai fordulat nem lesz; az elemzők ennek ellenére ortodox eszközöket várnak - jelezte Tóth Gergely, hozzátéve: az új nemzetgazdasági miniszter fő feladata mindenesetre a gazdasági növekedés beindítása.

Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője szerint nem volt nagy meglepetés a Matolcsy György által elmondottak között. Összességében bár Matolcsy György beszéde politikai vetületű volt, nem volt "elrugaszkodott" - mondta az elemző. Az MNB leendő elnöke támadta a devizahiteleket, ez pedig felveti, hogy - nem ortodox lépésként - forintosítanák a devizahiteleket - vélekedett Tóth Gergelyhez hasonlóan Árokszállási Zoltán. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a tervezett konkrét intézkedések között ezt nem említette Matolcsy György. A beszédből a szakértő szerint nehezen azonosítható, mit fog csinálni az új jegybankelnök. Ebből arra lehet következtetni Árokszállási Zoltán szerint, hogy a jegybanki kommunikációból nehezebb lesz "kihámozni" az MNB szándékait a jövőben, így pedig egy fontos "horgony" funkció vész el a befektetők számára. Varga Mihály meghallgatása kapcsán az elemző kifejtette: annak legnagyobb pozitívuma, hogy nem lesz választási költségvetés.