A magyar lakosság egy főre jutó havi összes folyó kiadása 2017-ben átlagosan 82,9 ezer forint volt, ez folyó áron 7,6, a fogyasztói árak alakulását figyelembe véve 5,1 százalékal meghaladta az egy évvel korábbit - adta hírül a KSH.

Az egy főre jutó havi fogyasztási kiadások alapján 2017-ben a legtöbbet, átlagosan 22,5 ezer forintot - a 2016-osnál 2101 forinttal többet - élelmiszerekre és alkoholmentes italokra, 17,5 ezer forintot lakásfenntartásra és háztartási energiára, 8984 forintot közlekedésre költött a lakosság. Hírközlésre havonta fejenként 5524 forintot, kultúrára és szórakozásra 4701 forintot adtak ki a családok.

A kiadások növekedését elősegítette a bruttó és (kedvezmények nélkül számított) a nettó keresetek1 12,9 százalékos átlagos emelkedése - fogalmaztak a statisztikusok.

Tavaly a fogyasztási kiadások reálértéken minden fogyasztási főcsoportban nőttek, átlagosan 5,1 százalékkal. Ezen belül legnagyobb mértékben (+9,7 százalék) a vendéglátásra és szálláshely-szolgáltatásra fordított összegek, valamint 9,3 százalékkal a lakberendezési és háztartásviteli kiadások emelkedtek.

Napi.hu

2017-ben a lakosság fogyasztási kiadásainak 58,9 százalékát a három alapvetőnek tekintett kiadási tételre fordította, mely az előző évhez képest érdemi változást nem mutat (0,3 százalékponttal csökkent).

Élelmiszerekre és alkoholmentes italokra fejenként havonta 22,5 ezer forintot, 10,3 százalékkal többet költött a lakosság, mint 2016-ban. Ezen belül a legnagyobb súlya (27,6 százalék) a hús és húskészítményeknek volt, az erre fordított egy főre jutó 6216 forintos havi átlagos összeg 10,9 százalékkal haladta meg az előző évit (miközben a húsfélék ára átlagosan 1,3 százalékkal emelkedett)

A teljes élelmiszerköltség 18, százalékát zöldségfélékre és gyümölcsre fordította a lakosság, egy főre jutóan havonta összességében 4056 forintot. Az összeg folyó áron 11,3, reálértéken 8,9 százalékkal haladta meg az előző évit. A tejre, tejtermékekre, sajtra, tojásra 3503 forintot, kenyérre és egyéb cereáliákra pedig 3304 forintot költöttünk egy főre jutóan, reálértéken 5,2, illetve 5,9 százalékkal többet, mint 2016-ban.

Tavaly étkezési olajokra és zsiradékokra 918 forintot fordítottak havonta fejenként a háztartások, a kiadás nagysága reálértéken 5,2 százalékkal nőtt. Édességekre, cukorra, dzsemre, mézre, csokoládéra havonta 1382 forintot adtunk ki fejenként, az előző évhez képest reálértéken 7,1 százalékkal többet. A kiadott összeg több mint harmadát (479 forint) csokoládéra, 300 forintot pedig nád-, répa-, nyírfa-, szőlő- és gyümölcscukorra költöttünk.

Kép forrása: Shutterstock