Mire mennyit költöttek az MNB-alapítványok?

Az MNB, 260 milliárd forintból létrehozott hat alapítványa péntek este kénytelenek voltak honlapjaikon közzétenni, hogy mikor, kivel mire kötöttek szerződést, és mennyiért. Ezekből készített alapos összesítést az Index.
Napi.hu, 2016. április 24. vasárnap, 09:52
Fotó: Napi.hu

A hat alapítvány összesen csaknem ezer tételt tett ki a honlapjára pdf-ben, a dokumentumok átfésülése nem volt egyszerű feladat. Egyes tételek kétszer is megjelentek, bizonyos vásárlásokban voltak átfedések, az egyszeri tételek mellett pedig többször órabérben, vagy havidíjban adtak meg egyes szolgáltatásokra kötött szerződéseket anélkül, hogy a végösszeget, vagy akár az időtartamot is közölték volna.

Összeszedték, mely cégek kapták a legtöbb pénzt az alapítványoktól. (Nem vették ide az egyetemeket, és az ingatlanvásárlásokat sem, sőt technikai okból azokat a tételeket sem, amelyeknél havidíjban volt feltüntetve az összeg, így nem látni a végső számlát. Ilyen például Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda, egyéb ügyvédi és biztonsági szolgáltatások.) Ezeken kívül pedig a Garancsi István-féle Market építőipari cégnél is volt több tétel, ahol nem volt megadva a konkrét összeg.

A lista első helyére a Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester egyre kiterjedtebb építési vállalkozási érdekeltségei közé tartozó a Magyar Építő került, amely az MNB-alapítványoktól 3,7 milliárd forint értékben kapott megbízást. A második a VS.hu-t és az Origót kiadó New Wave Production került 613 millióval. Hasonlóan érdekes a mostanáig ismeretlen, 2013-as alapítású Made in Heiszler Kft., amely gyakorlatilag az összes belsőépítészeti, berendezési feladatot (487 millió forint értékben) megkapta az alapítványok frissen vásárolt ingatlanaiban.

A top10-es lista majdnem minden tagja valamilyen ingatlanokkal kapcsolatos megbízással járt jól, van itt ingatlanbefektetési tanácsadás, amit az alapítványok saját cége, a Pallas Athéné Domus Optika Ingatlankezelő-, Hasznosító- és Szolgáltató Zrt. végzett (151 millióért). Ez alól kivétel még a Kairosz Könyvkiadó (70 millió forint).

Az ötmillió feletti szerződések adatait itt lehet böngészni:

A teljes összegzés így mindenképpen pontatlan, de jó közelítést ad arról, mire ment el a pénz, kikkel kötötték a legnagyobb értékű szerződéseket - írta a portál.

A most publikált eddigi pénzköltés
AlapítványMilliárd forint
PADA8,4
PADS1,6
PAGEO3,8
PADMA1,6
PADI2,3

 

Magánszemélyeknek is bőven jutott

Magánszemélyeknek, akiket jellemzően nem neveztek meg a listákon, egyszeri tételekben 385 milliót fizetettek ki az alapítványok, ezen felül havi rendszerességgel további nagyjából 20 millió forintot folyósítanak, elsősorban ösztöndíjakban és tanácsadói díjakban - összesített az Index.

Az egész adatközlés talán legfurcsább tétele is egy ismeretlen magányszemélyhez kötődik: a PADMA 173 millió forintot fizetett ki az illetőnek a Kecskeméti Főiskola Gazdaságtudományi kar fejlesztése és az egyetemmé válás folyamatának elősegítése és a képzése fejlesztésének eszköz igényéhez címen.

Számos gyöngyszem található a PAGEO ösztöndíjköltésében is: kifizettek például háromszor 1,3 millió forintot valakinek egy ruandai tanulmányútra, amelyen az illető magányszemély a nők politikai részvételét és a szingapúri fejlődési modellt is vizsgálta. Egy másik (vagy ugyanezen) kutató két tételben 3 millió forintot kapott egy kelet-afrikai tanulmányútra, amely során olyan fontos kérdéseket vizsgált, mint "a tanzániai választások nemzetközi politikai következményei". Kétmillióért pedig Botswanában és Namíbiában folyó terepkutatást finanszírozott az alapítvány. De járt a standard 1,3 milliós összeg a A Birodalom újraegyesítése a gazdasági és a justinianusi propaganda tükrében című kutatásra is. A tajvani demokrácia három hónapos kutatása 5 milliót ért, egy féléves németországi kutatóút már 6,8 milliót kóstált.

Szintén jelentős pénzeket fizettet ki a PAGEO meghívott előadóinak: esetenként 35-40 ezer euróért hívtak el szakértőket előadni a MOSAIC-Trans Kft.-n keresztül, de egy esetben 56 ezer dollárt fizettek egy fellépésért (feltételezhetően George Friedman, a Stratfor főnöke lehetett az illető).

A PAGEO-nak egyébként hét konferenciáját csinálta az Akció Rendezvényügynökség Kft., amely a Heti Választ főszerkesztő Borókai Gábor lányának, Borókai Flórának a cége. Vannak további érdekességek is a PAGEO-nál, például idén év elején 14 milliót kapott demokráciakutatásra az Ajatomi Kft., amelyet tavaly év végén jegyeztek be, és az egyik képviselője Fricz Tamás CÖF-ös politológus, a másik Simon János, szintén jobboldali politológus. Simon egy másik cége, a Cepoliti Review Kft. három tételben összesen 37,5 millió forintot kapott a PAGEO-tól.

További részletek az Indexen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.04.26 08:54

@666ORDOG666:

Ördög, a te komolyságod másokat vígságra ingerel.

Szép a felsorolásod.

Egyben igazat kell neked adnom, a tanácsod helytálló: nem hallgatok arra, akik be akarnak csapni.

Érted....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.04.25 14:37

@666ORDOG666: "A magyar államadósság szerkezetében lényeges változás, hogy az egy évvel ezelőtti 40%.-ról 30%.-ra csökkent a külső adósságállomány, igaz hogy csak belső adóssággá konvertálódott, ."

"A hitelesség kedvéért annyit még hozzátennék, hogy amennyiben 2020.-ban elérünk oda, amikor több lesz a követelésünk, mint a kötelezettségünk a fizetési mérlegünk alapján a kötelező hitelminősítő előírás: AAA."

Kedves patás! (Most már egyre biztosabb, hogy identitás zavarod van, és inkább párosujjú patásként lehet téged nevezni!:)))

Talán megtekinthetnéd az országunk NETTÓ adósságának alakulását 2010-től, és akkor bizonyosan nem írnál a páros ujjú patásokra jellemző ostobaságokat!:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2016.04.25 13:00

@666ORDOG666: Mi van nagyfejű bagoly trollocska?!

A deficitet kéri számon a régebbi kormányokon, miközben el sem tűnt?!

6 éve már orbánia van!

http://www.origo.hu/gazdasag/20160425-varga-mihaly-interju-koltsegvetes-szja-erste.html

A realitások és tények szép dolgok... csak az ilyen m.rha, mint maga nem ismerkedik velük!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2016.04.25 12:41

@666ORDOG666: pedig most is deficit van... meg képzeld olyan is előfordul hogy az állam nem fizeti a beszállítóit sőt az alkalmazottait is késve fizeti.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2016.04.25 12:13

@666ORDOG666: "A lenyúlás gyakorlatáról kár vitát nyitni, helyből elismerten és bizonyítottan ebben jobbak voltatok. "

Nocsak, mostmar tudsz konkret peldakat is, vagy megint csak a nagy szad jar?

A minap mar egyszer kemenyen beegtel ezzel a masik topikban, de latom vastag a bor a kepeden.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html