Mire számíthatunk a mozdonyvezető-sztrájk ideje alatt, mi lesz a jegyekkel?

A holnap kora reggeli sztrájk több mint hatszáz vonatot érint. A munkabeszüntetés miatt késő IC vonatokon a pótjegy árának visszatérítése a célállomáson nem igényelhető.
NAPI Online, 2007. október 24. szerda, 13:22
Fotó:

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) által október 25-én 6.00 és 8.00 óra között meghirdetett - a személyszállító- és szerelvényvonatok közlekedtetésére vonatkozó - munkabeszüntetés több mint hatszáz vonatot érinthet, az összes járat közel 20 százalékát - közölte a MÁV Start Zrt. Ez idő alatt a személyszállító vonatok az állomásokon várakoznak, továbbá - a menetrend helyreállításáig - késésekre, járat-kimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani. (A vasúttársaság azt kérte, hogy valamennyi személyszállító vonat közlekedjék, ám ezt a szakszervezet nem vállalta.)

A nemzetközi vonatokat befogadják a magyar határállomásra, de onnan csak a sztrájk befejezése után indulnak tovább. A munkabeszüntetés ideje alatt a tehervonatok közlekednek, s a személyszállító vonatszerelvények műszaki és forgalmi előkészítése is megtörténik, hogy a sztrájk befejezése után a vonatjáratok elindulhassanak.

Az állomásokon és az utasterekben garantálják a folyamatos energiaellátást, a fűtést, az utastájékoztatást, az utasbiztonságot. A mozdonyvezetők biztosítják a vonatokon a szerelvény energiaellátását, a fűtést és a világítást, továbbá a fékberendezések működését.

A munkabeszüntetés kezdete előtt elindított, és a nyílt vonalon tartózkodó vonatok biztonságos közlekedését a következő állomásig biztosítják, vonatok nem vesztegelhetnek a nyílt vasúti pályán. Biztosított lesz a balesetelhárító, vagy katasztrófa elhárítás céljából forgalomba helyezett vonatok közlekedése is.

A MÁV-START Zrt. a sztrájk miatt elhalasztott utazásokra szóló előreváltott menet- és helyjegy árát a kezelési költség levonása nélkül téríti vissza az utazás előtt visszaváltott menetjegy, valamint InterCity (IC) és InterPici (IP) pótjegy árát, illetve a sztrájk miatt elmaradó IC, IP vonatokra megváltott helyjegyek, pótjegyek árát. Az IC és IP vonatok késése miatt az IC, illetve IP pótjegy árának visszatérítése a célállomáson nem igényelhető.
Kezelési költség levonása nélkül a megvásárolt menetjegyek, IC és IP pótjegyek visszatérítése a sztrájk lemondását követő harmadik nap 24.00 órájáig igényelhető.
Az, aki a nemzetközi vonat elmaradása miatt mond le az utazásról, a Magyarországon váltott nemzetközi menetjegy árának és a helybiztosítási díjának levonás nélküli visszatérítésére jogosult.
A más vasút által kiállított nemzetközi menetjegyek fel nem használását igazoltatni kell, amely alapján a menetjegyet kiadó vasúthoz lehet benyújtani a visszatérítési igényt.

HOZZÁSZÓLÁSOK