Mire számítnak a magyar nagyvállalatok? - vegyes a kép

A magyarországi nagyvállalatok a nemzetközi hangulatnak megfelelően lassú növekedésre számítanak a következő egy évben. Bár a cégek saját helyzetüket kedvezőbben értékelik, mint a teljes gazdaság alakulását, a makrokörnyezet megítélése is egy éve fokozatosan javul - derül ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből.
MTI, 2016. október 25. kedd, 11:38
Fotó: Reuters

Stabil képet mutat a harmadik negyedévben a nagyvállalatok tervezett gazdasági aktivitását jelző K&H nagyvállalati növekedési index, amely a félévi értékhez hasonlóan a harmadik negyedévben is 8 ponton áll.

A vállalatok saját helyzetüket kedvezőbbnek ítélik, mivel a vállalati részindex 11 ponton áll, miközben a gazdasági környezet várt változásával kapcsolatban ennél óvatosabbak, ami jelenleg 0 pont. Az elemzés nagy előrelépésnek tartja, hogy az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest folyamatosan javul a makrokörnyezet megítélése.

A gazdasági környezetre vonatkozó, fokozatosan javuló várakozások egyrészt annak köszönhetők, hogy az előző negyedévhez képest több mint duplájára, 11 százalékra nőtt a kisebb közterhekre számítók aránya, a gazdaságpolitikai intézkedéseket pedig az előző negyedévi 18 százalékhoz képest jelenleg csupán 7 százalék gondolja kedvezőtlennek cége működése szempontjából.

A vállalatok jövőjére vonatkozó stabil várakozások mögött az áll, hogy a következő egy évben enyhén növekvő, 3,3 százalékos exportbevétellel kalkulálnak a cégek, ezzel pedig a szektor profitvárakozásai is 1,4 százalékról 1,7 százalékra emelkedtek az elmúlt negyedévhez képest.

A beruházásoknál és a foglalkoztatottak létszámának bővítésével kapcsolatban ugyanakkor inkább várakozó állásponton vannak a nagyvállalatok: a következő egy év során túlnyomó részük (88 százalék) nem tervez munkaerő-felvételt, illetve 62 százalék nem tervez beruházást.

A K&H Csoport a GfK Hungária Piackutató Intézettel együtt készített kutatása 2 milliárd forint feletti éves árbevételű 550 cég döntéshozójának megkérdezésével történt.

HOZZÁSZÓLÁSOK