BUX

Miről tárgyal Orbán Moszkvában?

Az Oroszország és Magyarország közötti nyitott kérdések közül többen várhatóan döntés születik majd Orbán Viktor magyar kormányfő jövő heti moszkvai látogatásán, másokban pedig akkor szabják majd meg a felek a további irányt. Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint az energetika, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdései lesznek a középpontban.

MTI-Eco, 2010. november 24. szerda, 19:27

A miniszter Igor Szecsin energetikai kérdésekben illetékes miniszterelnök-helyettessel és Viktor Zubkov kormányfő-helyettessel, a Magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság orosz társelnökével megállapodott, hogy folyamatossá teszik ezekben a kérdésekben a magas szakértői szintű egyeztetéseket, és hogy jövő év első negyedében Oroszországban tanácskozik a Magyar-orosz Gazdasági Együttműködési Kormányközi Bizottság.

A megvitatott területek között Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, magyar-orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos az energetika, a közlekedés és a mezőgazdaság kérdéseit említette.

Az energetikai tematikából kiemelte az atomenergetikát, a Surgutneftegas (Szurgutnyeftyegaz) tulajdonában lévő 21,2 százalékos Mol Nyrt. részvénycsomag, a hosszú távú energiaszállítás, a gáztározók és az olajipari együttműködés kérdéskörét.

A közlekedés területéről a Malévval kapcsolatos kérdéseket emelte ki, de konkrétumokba nem bocsátkozott.

Fellegi Tamás még szerdán elutazott Moszkvából.

A felsorolt témák közül a két legismertebb a Mol és a Malév ügye. A Surgutneftegas (Szurgutnyeftegaz) Mol Nyrt.-ben lévő 21,2 százalékos részesedését illetően hivatalosan már többször cáfolták, hogy a magyar állam megvásárolná a pakettet, de a téma a jelek szerint terítéken van. Fellegi Tamás nemrégiben egy televíziós interjúban elmondta: a magyar állam kifejezte az orosz és más kormányoknak, nem érdekelt abban, hogy olyan stratégiai jellegű magyar vállalatban, mint a Mol Nyrt., meghatározó külföldi tulajdon jöjjön létre. Az orosz fél azonban nem hajlik az eladásra, és november elején Igor Szecsin orosz miniszterelnök-helyettes az Európai Unió közbenjárást kérte a részvénycsomag körüli helyzet megoldásához, ahhoz, hogy a Szurgut élhessen tulajdonosi jogaival.

A hosszú távú gázvásárlási szerződés 2014 végén jár le, s ugyan a Gazprom és a német tulajdonban lévő E.ON Földgáz Trade Zrt. ügylete, de fontos az ellátásbiztonság és az árak szempontjából, hiszen ettől a megállapodástól is függ a földgáz 2014 utáni végfelhasználói ára.

Az idén tavasszal ismét állami tulajdonba került Malév magyar légitársaság ügye már 2009-ben is folyamatosan szerepelt a magyar-orosz megbeszéléseken. A Malév 2007 tavaszán került a Borisz Abramovics orosz üzletember érdekeltségébe tartozó AirBridge Zrt. tulajdonába, s egy Abramovics által a légitársaság nevében a VEB banknak aláírt 32 millió euró értékű viszontgarancia a Malév kötelezettségeként jogvita tárgya. A legutóbbi hivatalos tájékoztatás szerint ezen felül a Malév 102 millió euróval tartozik az orosz banknak, miközben a Malév finanszírozása továbbra is problémásnak tűnik.