Az új egészségügyi államtitkár vezetésével a fejéről a talpára állítják az egészségügyet - legalábbis ez derül ki a Magyar Időknek adott nyilatkozatából.

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) eddigi főigazgatóját pénteken kérte fel az ágazat vezetésére a miniszterelnök, miután közösen áttekintették, milyen változtatásokat kell végrehajtani az egészségügyben ahhoz, hogy valódi elmozdulás történjen a lakosság egészségi állapotában.

A leendő egészségügyi államtitkár egyelőre nem kívánt részleteket elárulni arról, milyen konkrét lépések várhatók a következő hetekben, hónapokban.

Úgy látja, hogy az egészségügyi ellátások igénybevétele jelenleg nem a lakossági szükségleteket, hanem az intézményrendszer érdekeit tükrözi. A cél nem lehet más, mint hogy a lakosság érdekei legyenek az elsődlegesek, az ellátórendszernek pedig az ő igényeikhez kell igazodnia.

Ennek részeként előtérbe kell helyezni azokat a népegészségügyi programokat, amelyekben ugyan az intézményrendszer működtetői nem feltétlenül érdekeltek, de amelyekkel bizonyíthatóan jelentős javulás érhető el a lakosság egészségi állapotában. Emellett a krónikus ellátás újragondolásával is nagyon hamar fel kell készíteni az egészségügyet a lakosság gyorsuló elöregedésére, mert ez az égető probléma is megoldatlan jelenleg.

Ónodi-Szűcs szerint GDP-arányosan keveset költ az ország egészségügyre. Elődeihez hasonlóan az új ember is abban hisz, hogy a változás irányába mutató, azt generáló programokat kell indítani, majd ahhoz kérni többlettámogatást. Ónodi-Szűcs abban sem mond újat, amikor arról beszél, hogy "az egészségügyi államtitkári pozíció nem tartozik a legtartósabb tisztségek közé, de számomra nem a pozíció, hanem a feladat a fontos".