Bár a 2012-es eredményekhez képest nőtt azok aránya, akiknek a versenyképes fizetés a legfontosabb, a legtöbben mégis a stabilitást tartják szem előtt álláskereséskor - derült ki a Randstad globális - 18 országban, több mint 142 ezer résztvevővel végzett - kutatásából. Az eredmények alapján a hosszú távú biztonság különösen fontos a 40 évesnél idősebbek és az alacsonyabb végzettségűek számára. A válság kezdete óta sokan tapasztalták, hogy nehéz új munkát találni, valószínűleg ezért tartják vonzóbbnak a hosszú távon is biztos megélhetést nyújtó állásokat a magasabb fizetést ígérő, ám rövidebb távú ajánlatoknál - véli Baja Sándor, a Randstad Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

Ami a legjobban számít
TényezőSzázalék
Hosszú távú biztonság19
Versenyképes fizetés és juttatások17
Pénzügyi kiegyensúlyozottság13
Kellemes munkahelyi környezet9
Forrás: Randstad Hungary

Az állásajánlatok megítélésekor az öt  legfontosabb szempont között a fizetés és a biztos munkahely mellett még a jó munkahelyi légkör szerepelt a válaszadók többségénél- az utóbbi tényező főleg a nőknek fontos. Számukra az átlagosnál vonzóbb egy vállalat akkor is, ha rugalmas munkaidőt kínál és könnyen megközelíthető. A férfiakra a karrierépítési lehetőségek és a jó vállalatirányítás tesz jó benyomást egy új munkahely mérlegelése során. A fiatalokat és a magasan képzett munkavállalókat az előrelépés lehetősége - akár nemzetközi szinten is - szintén az átlagosnál jobban motiválja.

A kutatás eredményei alapján négy fő összetevő garantálja a jó munkahelyi légkört: ha a vezetőség fel- és elismeri a jó munkát, ha egy csapat tagjának érzik magukat a kollégák, ha a munkatársak tisztelik egymást és nyílt, őszinte kommunikáció zajlik a vállalaton belül. Generációs szakadék is kimutatható: az idősebbek a munkájuk elismerésére, feladatmegosztásra és csapatmunkára vágynak, míg a fiatalok akkor érzik jól magukat, ha barátokat találnak a munkahelyen.