Mit csinál a magyar, ha nyaral?

A magyarok többsége egyáltalán nem tervez külföldi nyaralást, de ha igen, akkor leginkább Horvátországban pihennének. A tengerpart mellett - azok között, akik egyáltalán elutaznak - népszerű a belföldi turizmus is. A legkedveltebb nyaralási időtöltés a napozás.
Madarász János, 2005. június 6. hétfő, 10:18
Fotó:

A GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi, a magyarok utazási szokásait felmérő kutatásának tapasztalatai azt mutatják, hogy a magyarok közel fele (43,2 százalék) egyáltalán nem tervez szabadságot. Az összes megkérdezett mintegy 20 százaléka előreláthatólag otthon tölti a nyarat. A nyaralást, azaz legalább öt éjszakás főnyaralást tervezők többsége vízpartra, azaz tengerhez (9,6 százalék) vagy tavakhoz (8,9 százalék) kíván utazni. A tavakhoz utazók elsődleges úti célja a Balaton, a Velencei tó és a Tisza tó. Összességében elmondható, hogy a válaszadók közel fele tehát nem kíván külföldre utazni szabadsága eltöltéséhez.

Az elkövetkező 12 hónap nyaralóhelyeinek spontán említéses versenyében Horvátország az abszolút győztes - a megkérdezettek 16,1 százaléka említette az Adria partján elterülő országot. A listán Horvátországot a megkérdezettek 14,3 százaléka által megjelölt Magyarország következik. Őket követi - az említések számát tekintve - az örökzöld Mediterráneum: Görögország (5,9 százalék) és Olaszország (5,3 százalék), valamint Spanyolország (3,1 százalék).

A válaszok összesítése után arról is képet kapunk, hogy mi a magyarok kedvenc szabadidős tevékenysége vagy időtöltése nyaraláskor. Ezek szerint honfitársaink több mint fele főleg napozással üti el idejét. Majdnem minden második magyar nyaraló szereti utazásának végcélját megismerni, s így bejárni az adott város múzeumait, történelmi emlékműveit és katedrálisait. Hasonló arányt érnek el a sétát kedvelők. Kedvenc időtöltéseink közé tartoznak a sportok - úgymint biciklizés, úszás, vitorlázás, kirándulás, vagy akár hegymászás -, az olvasás, továbbá a jó éttermekben való étkezés.

HOZZÁSZÓLÁSOK