Mit csináljon, hogy ne bírságolja meg a NAV?

Az adóhatóság összeírta, hogy az online pénztárgépre váró kereskedőktől milyen magatartást vár el.
Napi.hu, 2013. december 19. csütörtök, 17:55
Fotó: Napi.hu

A 2013. március 20-át megelőzően engedélyezett, de az e rendeletben foglalt előírásoknak meg nem felelő, elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépek 2013. december 31-éig üzemeltethetők. Mivel nincs olyan jogszabályi rendelkezés, amely megtiltaná az adóalany számára, hogy gazdasági tevékenységét online pénztárgép nélkül folytassa, így a hagyományos, elektronikus naplóval rendelkező pénztárgép 2013. december 31-ét követő használata kizárólag a Pénztárgéprendelet egyik bekezdésében foglaltak megsértését jelenti, amely az alábbi szankciók alkalmazását vonhatja maga után - olvasható a NAV mai közleményében.

Az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény értelmében az állami adóhatóság a pénztárgép, taxaméter forgalmazásával, üzemeltetésével, szervizelésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségek egyéb módon történő megszegése esetén a magánszemély kötelezettet (forgalmazót, üzemeltetőt, szervizt, műszerészt) 500 ezer forintig, nem magánszemély kötelezettet 1 millió forintig terjedő mulasztási bírsággal sújthatja. E bírság kiszabása mellett az adóköteles tevékenység célját szolgáló helyiséget 12 nyitvatartási napra lezárhatja, ha az adózó a pénztárgép üzemeltetésével kapcsolatos, jogszabályban meghatározott kötelezettségét megszegte.

A jogszabályi kötelezettség megsértésének adóhatóság által történő észlelése esetén a NAV minden esetben mérlegeli, hogy az adóalany minden tőle elvárhatót megtett-e a kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében. Ez minden adóalanynál más- és más magatartást követel meg, amelynek megítélése során az adóhatóság fokozott körültekintéssel jár el.

Az adóalanytól elvárható magatartás általánosságban az alábbiak szerint határozható meg:

- az üzembe helyezési kód igénylése,

- a beszerezni kívánt online pénztárgép gyártójának/forgalmazójának kiválasztása, kapcsolatfelvétel,

- forgalmazási engedély megléte esetén megrendelés leadása/szerződés megkötése,

- egyedi igényekhez igazított rendszer kifejlesztése esetén az erre vonatkozó megrendelés és a gyártói/forgalmazói visszajelzések az engedélyezési folyamatról, a tervezett ütemezésről,

- más, a fentiekkel egyenértékűnek tekinthető, dokumentált magatartás, amely a kötelezettség határidőben történő teljesítésére irányuló kifejezett és komoly szándékot alátámasztja.

Emellett az elektronikus naplóval rendelkező pénztárgépet használó, pénztárgéphasználatra kötelezett adóalany az online pénztárgép üzembe helyezéséig köteles havonta, a tárgyhónapot követő hónap 10. napjáig adatot szolgáltatniaz elektronikus naplók, valamint az elektronikus naplók adattartalma tekintetében a PTGNAPLO adatlap benyújtásával.

Az adóhatóság az ügy valamennyi körülményének értékelése alapján dönt a szankció alkalmazásáról, annak mértékéről, illetve - amennyiben az adóalany minden tőle elvárhatót megtett a kötelezettsége határidőben történő teljesítése érdekében - annak mellőzéséről - olvasható a közleményben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

csoda-szar-vas, 2013.12.19 18:47

Lépj be a fideszbe és jelentkezz be szponzornak Felcsútra!

Hosszú, hülye okoskodás ez a cikk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html