BUX
38643

Mit és hogyan csináljunk versenyhatósági ügy esetén?

Az Európai Bizottság (EB) versenypolitikai honlapjának magyar nyelvű változata leírja, mi a teendő, ha versenyt korlátozó üzleti magatartás gyanúja merül fel.

NAPI, 2011. szeptember 5. hétfő, 16:19

Egyedi eset esetén, ha az eset csak a bejelentő hazájára vagy lakhelyére korlátozódik, illetve legfeljebb három tagállamot érint, először a nemzeti versenyhatósággal tanácsos felvennie a kapcsolatot. Ma már az összes EU-tagállam versenyhatósága ugyanazokat a versenyszabályokat alkalmazza, mint az Európai Bizottság, és a legtöbb esetben megfelelően tudnak a problémával foglalkozni. Abban az esetben, ha háromnál több tagállam érintett az ügyben, érdemes közvetlenül az Európai Bizottsággal felvennie a kapcsolatot, de akkor is értesíteni kell a Bizottságot, illetve az illetékes nemzeti versenyhatóságot, ha nem vagyunk teljesen tisztában a probléma súlyával. A hatóságok együttműködnek egymással, így bejelentését a megfelelő helyre továbbítják.

Amennyiben konkrét információkkal tudunk szolgálni olyan magatartásról, mely feltehetően korlátozza a versenyt, és amely közvetlen hatást gyakorol mindennapjainkra, akkor érdemes bejelentését hivatalos panasz formájában benyújtania. Ebben az esetben meg kell felelnie bizonyos jogi követelményeknek, amelyeket a panaszok kezeléséről szóló bizottsági közlemény ismertet részletesen, de felvilágosítás e-mailen is kérhető a comp-market-information@ec.europa.eu címen.

Az egyéni fogyasztók észrevételeikről a fogyasztóvédelmi szervezeteket is tájékoztathatják. A fogyasztóvédelmi szervezet a különböző fogyasztóktól beérkezett észrevételeket összesítheti, és hivatalosan panasz formájában felterjesztheti az Európai Bizottsághoz. Az uniós tagállamokban a nemzeti versenyhatóságok információkat gyűjthetnek a kérdéses vállalatoktól, és ha jogsértést észlelnek, felléphetnek a probléma orvoslása érdekében.

A nemzeti hatóságok által követett eljárások a nemzeti jogszabályoktól függnek, és a különböző EU-tagállamokban eltérőek lehetnek, így érdemes az interneten keresztül tájékozódni.