Mit lép az MNB?

Szakértők szerint nem változtat az alapkamaton a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa június 21-i ülésén, miután a múlt hónapban a kamatcsökkentési ciklus lezárására utalt a kamatdöntő fórum - közölte csütörtökön a Reuters elemzők körében végzett felmérés alapján.
MTI-Eco, 2016. június 16. csütörtök, 19:02
Fotó: Napi.hu

A június 15-16-án megkérdezett 22 elemző mindegyike úgy vélte, hogy a jegybank a következő ülésén nem változtat a 0,9 százalékos rekordalacsony kamatszinten.

A Reuters megjegyezte: Közép-Európában továbbra is alacsony vagy éppen negatív az infláció, a gazdaságnövekedés üteme pedig lelassult. A térségbeli jegybankok többsége azonban jelezte, hogy nem csökkent tovább kamatot, tekintettel a június 23-i brit EU-tagsággal kapcsolatos népszavazás kimenetelének a bizonytalanságára és az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed kamatemeléseinek a kockázatára.

Néhány elemző továbbra is elképzelhetőnek tart az év későbbi szakaszában vagy jövőre magyar kamatcsökkentést, ugyanakkor a megkérdezett szakértők medián véleménye szerint 2017 végéig nem változik az alapkamat.

HOZZÁSZÓLÁSOK