Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tanács tagjai közül heten (Báger Gusztáv, Cinkotai János, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György, Matolcsy György, Pleschinger Gyula és  Windisch László) voltak jelen és mindannyian a kamatok tartása (0,9 százalékos alapkamat, valamint az egynapos jegybanki hitel kamatának 1,15 százalékon és az egynapos jegybanki betét kamatának mínusz 0,05 százalékon tartása) mellett voksoltak - derül ki a rövidített jegyzőkönyvből.

Eszerint a tanács megítélése szerint az év eleji átmeneti lassulást követően újra élénkül a magyar gazdaság. A gazdaságot továbbra is kihasználatlan kapacitások jellemzik, az infláció tartósan elmarad a jegybanki céltól. A hazai reálgazdasági környezet dezinflációs hatása előretekintve fokozatosan csökken.

Az év eleji mérsékeltebb gazdasági növekedés átmenetileg nyitottabb kibocsátási rést eredményez, ugyanakkor a növekedés újbóli gyorsulása és a jövő évi költségvetés keresletösztönző hatása a záródás irányába hat. A javuló jövedelmi folyamatok és a hitelezés várható élénkülése segíti a fogyasztás bővülését, amely a következő években jelentősen támogatja a gazdaság növekedését.

Nincs gáz a Brexit miatt

Az előző kamatdöntés óta eltelt időszakban változékony hangulat jellemezte a nemzetközi pénzpiacokat, amit főként a Brexit-szavazás eredményével és a kilépés körüli bizonytalansággal kapcsolatos hírek befolyásoltak. A hazai pénzügyi piacok a turbulens globális pénzpiaci hangulatban is stabilnak mutatkoztak.

Az MT korábbi jelzését követve a monetáris politikai eszköztár júliusban bejelentett módosítása a sérülékenység további csökkentését és a hitelezés ösztönzését célzott, nem-hagyományos eszközökkel támogatja. A bejelentett intézkedés hatásainak vizsgálatára, illetve a változékony nemzetközi pénzügyi környezetre tekintettel az MNB továbbra is kiemelt figyelemmel kíséri a bankközi hozamok alakulását, valamint a pénzpiaci és állampapír-piaci fejleményeket. A három hónapos betét év végi elvárt szintjére és az igénybevétel operatív részleteire vonatkozó döntését az MT szeptemberben hozza meg.

A tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság változatlanul körültekintő monetáris politikát indokol. Az előretekintő hazai pénzpiaci reálkamatok negatív tartományban tartózkodnak, és az infláció emelkedésével tovább süllyednek.

A tanácstagok egyetértettek abban, hogy az előző kamatdöntés óta nem történt olyan fejlemény, amely a jelenlegi kamatszint megváltoztatását indokolná. A gazdaság fundamentumai erősek és az aktuális alapkamat továbbra is konzisztens az inflációs cél fenntartható elérésével.

Figyelni kell továbbra is

Az eszköztár júliusban bejelentett módosítására a hazai pénzügyi szektor a várt módon reagált, ugyanakkor a bankközi hozamok alakulását, valamint a pénzpiaci és állampapír-piaci fejleményeket a jövőben is kiemelt figyelemmel kell kísérni. A tanácstagok részletesen megvitatták a Brexit-szavazás eredményét követő globális pénzpiaci hatásokat és egyetértettek abban, hogy a hazai pénzpiacok a nemzetközi turbulenciák ellenére is stabilnak mutatkoztak.

Néhány tanácstag kiemelte, hogy az alacsony nemzetközi inflációs és kamatkörnyezet, továbbá a brit népszavazás közvetlen, illetve közvetett hatásai, valamint például az olasz bankrendszer nemteljesítő hitelállományával összefüggő bizonytalanságok összességében óvatos monetáris politikai megközelítést indokolnak.

A jegybanki előrejelzések feltételeinek teljesülése mellett az alapkamat aktuális szintje és a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása összhangban van az inflációs cél középtávú elérésével és a reálgazdaság ennek megfelelő mértékű ösztönzésével.