Mit mond Magyar Kornélia és Török Gábor az EP-választásról?

Az jelenleg a legfontosabb kérdés, hogy milyen változások indulnak most el a baloldalon. A pártok szemmel láthatóan tudnak erőt felmutatni külön-külön is. Robbanáspont lehet a mai éjszakán, kérdés, hogy a személyi konzekvencia levonása vajon mikor indulhat el az MSZP-ben - mondta Magyar Kornélia, a Magyar Progresszív Intézet igazgatója az InfoRádió élő választási műsorában.
Inforádió, 2014. május 25. vasárnap, 22:27
Fotó: Napi.hu

Az MSZP mostani szereplése keretbe teszi a rendszerváltás utáni időszakot, a szocialisták legutóbb ilyen rosszul 1990-ben szerepeltek. Az a véleményem, ezt már nem lehet túlélni. Ha a szocialisták valóban 11 százalékot értek el, innentől kezdve tarthatatlanná válik a vezetés helyzete - fejtette ki Török Gábor politikai elemző.

Magyar szerint olyan meglepetésszerű eredmény született, amely hosszú távú folyamatokat indít el. Nem hiszem, hogy az MSZP-ben ez felvetődhetett. Az este nagy vesztese mindenképpen az MSZP, a DK pedig a nyertese - vélekedett a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Török úgy számolt, hogy ha igazak az eredményekről szóló hírek, akkor az MSZP-nek és a DK-nak is két-két mandátuma lehet Brüsszelben. Az MSZP-nél ez minden elképzelést alulmúl. Eközben egy újabb 50 százalék feletti fideszes eredményről beszélhetünk. A Fidesz mellett a politikai elemző szerint az este két másik győztese Gyurcsány Ferenc és a Jobbik is, amely történetében először megelőzi az MSZP-t. Győztesnek látszik az Együtt is, amely a hírek szerint átlépte az öt százalékot.

Magyar szerint ugyanakkor a Jobbiknak is le kell vonnia a vártnál kicsit gyengébb szerepléséből a tanulságokat: mint mondta, van okuk arra, hogy felülvizsgáljanak sok mindent.

Az LMP-nek az elemzők szerint jó esélye van arra, hogy éppen elérje az öt százalékot. Magyar úgy véli, esetükben a legkevésbé releváns, hogy küldenek-e Brüsszelbe képviselőt, mivel van már parlamenti frakciójuk, az önkormányzati választásokon a mostani szereplésüknek kevésbé lesz jelentősége. Török szerint ugyanakkor az LMP számára más a helyzet annyiban, hogy az általa eddig lenézett másik két kis párt jelentősen megelőzi őket. Különösen ha most mandátumot sem szereznek, az hosszú időre bélyeg lesz számukra - mondta Török.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

langede, 2014.05.26 09:49

@ingyen:
1. Schiffer az egyetlen hiteles politikus a mai Magyarországon. Ha elhagyná a "zöldséget"(zöltpártiság=minipárt) akkor képes lehet kitűnő miniszterelnök lenni.
2.Egyetértek
3. Nem kulturált, nem ért hozzá, nincs támogatása, hiteltelen.
4. Hiteltelen, idióta, összevissza beszél, isten óvja tőle hazánkat(mit keres még itt)
5. "Oszd meg és uralkodj" kitűnően működik. Jobbik arra kell hogy hatástalanítja a baloldalt és felfogja a "lövéséket": minden szélsőség a jobbik hibája lesz és az egyetlen lehetőség a hatástalanítására pedig csak a Fidesztől jöhet. Ez egy olyan leves amit jó lesz megenni a Fidesznek hiszen a tekintélye növekszik. (baloldal lemegy az anyázás szintjére a Fidesz pedig páholyból figyeli a küzdelmet, végül pedig igazságot tesz a 2/3-al, erkölcsi fölény címét is begyűjti.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ingyen, 2014.05.25 23:11

@justice:

azt tükrözi amit eddig is tudott mindenki, csak a szarkavarás eltakarta:
1. schiffer egy ptkány, megkapta a megérdemelt pofont
2. mesterházy egy gyáva, erőtlen, középszerű fsz, szintén megkapta
3. bajnai egy csendes, de kultúrált, européer politikus, megkapta a jutalmát
4. gyurcsány kemény harcos, odabszott, úgyhogy a gyurcsányozást mától be lehet fejezni.
5. a jobbik megelőzte az mszp-t, úgyhogy orbán még most éppen azt hazudja a bezsédében, hogy legyőzték a szocialistákat, csak éppen már nem a szocik neki az ellenfél, hanem a fasiszták, és ezt ő is tudja. egészségére, egye meg amit főzött.
az élet lassacskán igazságot szolgáltat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

justice, 2014.05.25 22:45

Az eredmény tükrözi a baloldal rétegződését azaz a markánsabb (radikális)gondolkodásúak a DK-ra, a liberális baloldaliak az együtt pm-re a szociáldemokrata gondolkodásúak pedig az mszp-re tették voksukat
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html