Az MSZP mostani szereplése keretbe teszi a rendszerváltás utáni időszakot, a szocialisták legutóbb ilyen rosszul 1990-ben szerepeltek. Az a véleményem, ezt már nem lehet túlélni. Ha a szocialisták valóban 11 százalékot értek el, innentől kezdve tarthatatlanná válik a vezetés helyzete - fejtette ki Török Gábor politikai elemző.

Magyar szerint olyan meglepetésszerű eredmény született, amely hosszú távú folyamatokat indít el. Nem hiszem, hogy az MSZP-ben ez felvetődhetett. Az este nagy vesztese mindenképpen az MSZP, a DK pedig a nyertese - vélekedett a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Török úgy számolt, hogy ha igazak az eredményekről szóló hírek, akkor az MSZP-nek és a DK-nak is két-két mandátuma lehet Brüsszelben. Az MSZP-nél ez minden elképzelést alulmúl. Eközben egy újabb 50 százalék feletti fideszes eredményről beszélhetünk. A Fidesz mellett a politikai elemző szerint az este két másik győztese Gyurcsány Ferenc és a Jobbik is, amely történetében először megelőzi az MSZP-t. Győztesnek látszik az Együtt is, amely a hírek szerint átlépte az öt százalékot.

Magyar szerint ugyanakkor a Jobbiknak is le kell vonnia a vártnál kicsit gyengébb szerepléséből a tanulságokat: mint mondta, van okuk arra, hogy felülvizsgáljanak sok mindent.

Az LMP-nek az elemzők szerint jó esélye van arra, hogy éppen elérje az öt százalékot. Magyar úgy véli, esetükben a legkevésbé releváns, hogy küldenek-e Brüsszelbe képviselőt, mivel van már parlamenti frakciójuk, az önkormányzati választásokon a mostani szereplésüknek kevésbé lesz jelentősége. Török szerint ugyanakkor az LMP számára más a helyzet annyiban, hogy az általa eddig lenézett másik két kis párt jelentősen megelőzi őket. Különösen ha most mandátumot sem szereznek, az hosszú időre bélyeg lesz számukra - mondta Török.