Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Idén a szúnyogok győztek, mert mind kikelt a lárvából. Nemsokára elpusztulnak, mert az életciklusuk 6-8 hét, így hamarosan magától enyhül a helyzet, ha nem lesznek újabb nagy esőzések és áradások. Amennyiben nem lesz augusztusban szúnyog, akkor az a természetnek köszönhető - nyilatkozta a 24.hu-nak Kőszegi Dániel, a Magyar Kártevőirtók Országos Szövetségének elnöke.

Az országos szúnyoggyérítést áprilisban kezdték meg, de az áldatlan állapotok miatt júniusban a kormány 825 millió forint plusz pénzt adott a katasztrófavédelemnek, hogy kezelje a szúnyoghelyzetet. Szakemberek szerint az a probléma, hogy Magyarországon 98 százalékban a kifejlett szúnyogokat irtják, főleg légi úton.

Ezzel szemben Nyugat-Európában a lárvákat pusztítják földi irtással, megakadályozva a szúnyogok kifejlődését. A helyzet viszont valószínűleg hamarosan megváltozik, mivel a légi szúnyogirtás várhatóan 2020-tól megszűnik.

Jövőre más lesz

Zöldi Viktor, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) munkatársa egy márciusi konferencián arról beszélt, fel kell készülni arra a helyzetre, hogy várhatóan 2020-tól egyáltalán nem lesz légi imágóirtásra (azaz kifejlett, ivarérett rovar irtására) engedélyezett szer. A szervezett imágóirtás módszertana körülbelül 40 éve változatlan, miközben a biológiai módszertan - noha 30 éve vezették be - minimális mértékben vált a védekezési stratégia részévé idehaza.

Az irtást irányító katasztrófavédelem a 24.hu-nak megerősítette: előreláthatóan arra kell számítani, hogy az Európai Unió területén 2020-tól megszűnik a kifejlett szúnyogok ellen alkalmazható készítmények légi kijuttatási lehetősége. Az országos szúnyoggyérítési program során jelenleg is már mintegy 40 százalékban földi úton valósul meg az irtószer kijuttatása.