Mit szeretnének a diákok? - Kiderült

A diákok 83 százaléka nyitott, diszkriminációmentes munkahelyen szeretne dolgozni, azonban minden második foglalkoztatott találkozott már hátrányos megkülönböztetéssel munkahelyén Magyarországon – derült ki a Gemius piackutató cég felméréséből.
MTI-Eco, 2014. július 4. péntek, 15:18
Fotó: Napi.hu

A leginkább elutasított csoportok egyértelműen a romák és a - nemzetközi kutatások szerint a társadalom 5-8 százalékát kitevő - LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és a társadalomból bármi módon kilógó úgynevezett queer) emberek. Ezt a két csoportot a válaszadók mintegy 40 százaléka nem választaná munkatársának, beosztottnak vagy felettesnek pedig még többen utasítják el a őket - ismertette a felmérés eredményeit Stoics Ambró, a Gemius Hungary kutató munkatársa .

A kutatás szerint az eltérő politikai beállítottságú felettest vagy beosztottat a válaszadók több mint a fele elutasítaná, mintegy negyedük pedig kollégaként sem látná szívesen. A zsidó vallásúak esetében hasonló eredményekre jutott a felmérés. A testi fogyatékossággal bíró embereket szintén nem tolerálják a magyar munkavállalók a kutatás szerint: mintegy 62 százalékuk nem szeretné felettesének őket, minden harmadik pedig nem dolgozna velük munkatársként sem.

A kutatás reprezentatív, a 15 éven felüli magyarországi internetező közönséget kérdezték meg. A minta nagysága 2500 fő, a kérdőíveket internetes módszerrel gyűjtötték június 20-27. között.

HOZZÁSZÓLÁSOK