Hosszabb távon a gázpiac relatív szűkülésére lehet számítani a következő években, a gáz beszerzési forrásait diverzifikálni kell - mondta Szanyi Tibor, az MSZP energetikai szakpolitikusa az IIR Magyarország GasCon 2010 konferenciáján.

Szanyi szerint sajnálatos, hogy a magyar kormánynak - minden törekvése ellenére - nincs igazán hatása a gáz árára, állami gázvállalat híján pedig a kormányzatnak csak véletlenszerű információi lehetnek a gázpiacról.

A politikus szerint a piaci verseny a fogyasztók oldalán nemcsak új szolgáltatók belépésével fokozható, erre takarékossági intézkedések is lehetőséget adnának. Az elmúlt évek 1-1,5 milliárd köbméteres fogyasztás-visszaesése után Magyarországon a következő 5 évben legalább 1 milliárd köbméterrel kellene csökkenteni a gázfogyasztást, ami emelheti a verseny intenzitását - fogalmazott Szanyi. Nem szerencsés a gáz energetikai kosáron belüli nagy részaránya sem - tette hozzá.

A kevés piaci szereplő mellett korlátozott gázpiaci versenyt hangsúlyozta Bencsik János, a Fidesz szakpolitikusa is, aki szerint azonban a források közötti verseny fokozódása érdemben nem várható a közeljövőben, új szereplők piacra lépését akadályozza a szabályozási környezet - tette hozzá.

A képviselő úgy véli: a gázpiac nem fog veszíteni jelenlegi piacából, ez alól kivételt csak a hőszolgáltatás jelenthet hosszú távon, amire minden szereplőnek fel kell készülnie. Rövidtávon Bencsik megkerülhetetlennek tarja a gáz szerepét a villamosenergia-termelésben is.

A Fidesz a jelenleginél nagyobb korszerűsítési programban gondolkodik, amely évi 180-200 ezer ingatlan energiahatékony átalakítását tenné lehetővé. Bencsik János szerint szorgalmazni kell a primer energiahordozók európai piacának megteremtését, Magyarországnak pedig jó adottságai vannak arra, hogy egyfajta közép-európai híd szerepet töltsön be az energetikában.

A pollitikus elmondta: az energetika államigazgatáson belüli egyetlen, átlátható döntési centrumba kerülésével a lobbiérdekek kevésbé érvényesülnének, illetve szükség lenne a Magyar Energia Hivatal függetlenségének növelésére is.