Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Délután északnyugat felől egyre több fátyolfelhő sodródik az ország fölé, amely az esti időszakban az Észak-Dunántúlon, éjszaka az Északi-középhegység környékén kisebb körzetekben átmenetileg meg is vastagszik, de csapadék nem várható - írja jelentésében az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Hajnaltól nyugat felől csökken a felhőzet, szombaton napközben országszerte napos, száraz idő lesz, kevés fátyolfelhővel, legfeljebb az északi hegyvidéken némi gomolyfelhőzettel.

A napközben sokfelé élénk, a Nyugat-Dunántúlon erős délnyugati szél éjszakára a legtöbb helyen mérséklődik. Szombaton napközben a péntekinél jóval erősebb, a Dunántúlon több helyen viharos délnyugati szélre számíthatunk.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 7 és 13 fok között alakul, de az Ormánság és az Északi-középhegység szélvédett részein ennél hűvösebb is lehet.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 24 fok körül valószínű.

Ez a helyzet Európában

A meteorológiai tavasz közepén a tél és a nyár egyaránt jelen van Európában. Jelenleg Skandinávia északi részén van a leghidegebb, ahol helyenként napközben is fagy, Észak-Finnországban a hóréteg vastagsága többfelé eléri az 50-70 centiméter, ráadásul a Norvég-tenger felől érkező ciklon felhőrendszeréből még mindig előfordul havazás. Hideg van a Kelet-európai-síkság északi részén is, ahol egy melegfront hatására szintén jellemzően borult az ég, és vegyes halmazállapotú csapadékot több helyről jelentenek.

Az említett melegfront választja el egymástól a hideg sarkvidéki, és a tőle délre elhelyezkedő szubtrópusi légtömeget, emiatt Oroszország európai területén éles hőmérsékleti kontraszt alakult ki csütörtökön: miközben Szentpéterváron mindössze 4 fokig emelkedett a hőmérséklet, Moszkvából 19 fokot jelentettek. Dél felé haladva még melegebb van a kontinensen: a Balkán-félszigeten és Olaszországban a sok napsütés hatására többnyire 20, 26 fokig melegszik fel a levegő, de Macedóniában és Görögországban 28, 29, Kréta szigetén 30, 31 fok is előfordul.

Nyugat-Európában a napok óta a brit és a francia partoknál kavargó ciklon hatására igen változékonyan alakul az időjárás. A ciklon hullámzó frontrendszere péntekre elérte a Benelux-államokat, és Németországon keresztül egészen az Ibériai-félsziget északi részéig húzódik.

A front mentén sok helyen észlelnek esőt, Portugália északi régióiban az elmúlt 24 órában igen jelentős, helyenként 50 millimétert meghaladó csapadék hullott, miközben a szomszédos Spanyolország déli és keleti tartományaiban a napos időben szintén kora nyáriasan meleg az idő. Ez a frontrendszer a Kárpát-medencét a hétvégén nem éri el, de erősíti felettünk a délnyugati áramlást, így ismét az évszakos átlagnál jóval melegebb, de szeles időben lesz részünk - írta az OMSZ.