Úgy volt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mesterművet alkot azzal, hogy Magyarország megrendez egy népszavazást az EU kötelező menekültbetelepítési tervéről - kezdi a vasárnapi referendumot értékelő cikkét a huffingtonpost.com. Már tavaly elkezdte megalapozni a voksolás sikeréhez szükséges néphangulatot.

Az illegális bevándorlók inváziójáról beszélt, iszlámfóbiát generált az országában, miközben tesztelte az EU és Angela Merkel német kancellár tűrőképességét.

A magyar kormány hagyta, hogy augusztusban több ezer menekült táborozzon a budapesti Keleti pályaudvaron - miközben a menekültközpontok üresen álltak -, majd elinduljon gyalog nyugatra, hogy aztán Ausztria és Németország kénytelen legyen egyetlen óriási csoportban átvenni őket.

Egyszerűségében tökéletes

A vasárnapi referendummal a két legyet üthetett volna egy csapással. Bemutathatott volna az EU-nak a multikulturalizmust támogató politikája miatt és csapást mérhetett volna a Jobbikra, pártja, a Fidesz legerősebb ellenfelére. A terv egyszerű volt és tökéletes. Éppen olyan, mint Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök 2015. júliusi népszavazása.

A recept ugyanaz volt. Végy egy népszerűtlen, ám lényegében már idejét múlt európai uniós ügyet, amelynek elutasításával növelheted hazai támogatottságodat. A referendummal a miniszterelnök az állam megtestesítőjének szerepében léphet fel, nem adva teret az ellenzéknek arra, hogy labdába rúgjon.

A felállított politikai képlet szerint bárki aki ellenezte a népszavazást a multikulturalizmust és az EU-t támogatta saját "nemzetével" szemben. Az utóbbi két címke magára vételével választási öngyilkosságot követett volna el a Jobbik.

Ömlött a pénz

Az elmúlt hónapokban a Fidesz az Átlátszó.hu számításai szerint, amelyet a Financial Times idéz 48,6 millió eurót (15 milliárd forintot, egy nagyobb focistadion árát), szavazónként öt eurót költött a népszavazással kapcsolatos kampányra. A cél az volt, hogy a magyarok rettegjenek a "migránsoktól" - jellemző, hogy Orbán nem nevezi őket menekülteknek.

Államilag támogatott riogatókampány folyt plakátokon és levelekkel, amelyben olyan állítások jelentek meg, hogy nyugat-európai nagyvárosokban no-go zónák vannak, mindennaposak a szexuális bűncselekmények és kéz a kézben járnak a bevándorlók és a terrorizmus. A kormánypropagandához egyre jobban igazodó média lelkesen felsorakozott a kampányba, mivel állami támogatásokból él.

Az állam tévé a szavazás napján interjút készített egy "migránssal" Belgrádban, aki arról beszélt, hogy jó híreket várnak Magyarországról. Ezzel arra akartak célozni, hogy a referendum bukása a muszlim bevándorlók újabb hulláma előtt nyitna utat.

Ezt elbukták

A tehetséges populista magyar vezető azonban az érvénytelen népszavazás tanulsága szerint rosszul mérte fel a néphangulatot. Nem jött össze az 50 százalékos részvétel (ami persze nem meglepő annak tükrében, hogy például az EU-csatlakozási népszavazásra sem ment el a szavazásra jogosultak fele).

Természetesen a magyar kormány azt fogja hangsúlyozni, hogy a résztvevők óriási többsége az EU-s kvóta ellen szavazott, ám ne legyenek kétségeink: az érvénytelen referendum Orbán egyértelmű bukása - hangsúlyozza a Huffington Post.

A magyarok kormányfője arról beszél, hogy az EU bevándorlási politikája akut egzisztenciális veszélyt jelent Európára és Magyarországra. Illiberális államának teljes apparátusát bevetette az erről szóló kampányban. Ám ennek ellenére csak a magyarok kisebbsége vette a fáradságot, hogy a szavazatával egyetértéséről biztosítsa.

Mit jelent ez?

A népszavazás bukása nem jelenti azt, hogy a magyarok többsége támogatna egy uniós bevándorlási kvótát vagy nyitott lenne a menekültekkel, bevándorlókkal szemben. Akárcsak a legtöbb európai választás vagy referendum ez is főként belpolitikai véleménynyilvánítás volt.

Az amerikai hírportál értelmezése szerint a magyar emberek jelentős része, aki elutasítja a bevándorlókat, még náluk is jobban elutasítja Orbán Viktort. Nem akarják, hogy tovább erősödjön a hatalma, még akkor sem, ha ennek segítségével megtarthatná "Magyarországot a magyaroknak".

Miről beszélünk?

Az EU-kvóta ügye irrelevánssá vált a népszavazás idejére. Ugyanaz volt vele a helyzet, mint a görög népszavazási kérdéssel. Ott a nép olyan uniós költségvetési megszorítási javaslatokról voksolt, amelyek csupán tárgyalási alapnak szolgáltak, nem egy, a görög parlament által jóváhagyott döntésről.

Magyarország első embere mestere annak, hogy felszítsa és kifejezze az emberek kiterjedt előítéleteit. Ugyanakkor rá is vonatkozik az a szabály, amely minden politikust sújt: besokallhatnak tőle az emberek, elegük lehet belőle. Ugyanakkor mivel nincs komolyan vehető ellenzéke, egyelőre méretes vasárnapi veresége ellenére kihívó nélkül áll országa élén.