Mitől függ a gázár alakulása?

A földgáz árképletben a nem tárolóból származó import földgáz esetén csak 25 százalékos súllyal, illetve a földgáztárolóból származó földgáz esetén 10 százalékos súllyal szerepel az olajtermék-indexált ár, így az olaj árának csökkenése kis hatással van a földgáz egyetemes szolgáltatási árára - hangsúlyozta a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH).
MTI-Eco, 2015. április 7. kedd, 13:57
Fotó: Reuters

Eszerint a földgáz árképletben a nem tárolóból származó import földgázár meghatározásában 75 százalékos súllyal szerepel a nyugat-európai határidős földgázpiacokhoz indexált, határidős piaci ár. A földgáztárolóból származó import földgáz esetén ez a súly 90 százalék.

A jelenleg a tárolókban lévő gázt 2014-ben, az akkori árakon tárolták be, az idén betárolandó földgáz árhatása pedig csak a téli kitárolási időszakban, 2015 negyedik negyedévétől kezdődően jelentkezhet - ismertette a MEKH.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke múlt csütörtökön közölte, hogy a párt feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen a gázárcsökkenés elmaradása miatt. Az ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan, hogy a MEKH "másfél éve nem képes megtudni" a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Földgázkereskedő Zrt.-től, hogy a gázimportőr cég mennyiért veszi az Gazpromtól a gázt. Mivel a hivatal nem ismeri a beszerzési árat, nem tudja használni a gázárképletet, így az importár jelentős csökkenését nem tudja érvényesíteni a belpiaci gázárakban, és "ezzel súlyosan megkárosítja a magyar fogyasztókat" - írta az LMP, amely szerint ez kimeríti a hivatali visszaélés fogalmát.

A MEKH keddi közleménye szerint többször felszólították a Magyar Földgázkereskedő Zrt.-t, hogy szolgáltasson adatot. Kétszer büntetést is róttak ki a társaságra az adatszolgáltatás elmulasztása miatt. A hivatal hozzátette: a földgázkereskedő megküldte a kért adatokat, ez azonban nem befolyásolja érdemben a lakossági földgázárakat.

Magyarországon a lakossági fogyasztók, valamint a kisvállalkozások túlnyomó többsége egyetemes szolgáltatás keretében vásárolja a földgázt. A földgáz egyetemes szolgáltatás árának meghatározásakor figyelembe vett földgázár három elemből alakul ki: a hatósági áras hazai termelésű földgáz, a tárolóból értékesített földgáz, valamint a nem tárolóból értékesített import földgáz áraiból. A nem hazai termelésű földgáz árának meghatározása az energiapolitikáért felelős miniszter által kiadott árszabályozási rendeletben közzétett földgáz-árképlet alapján történik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2015.04.07 15:36

"A földgáz árképletben a nem tárolóból származó import földgáz esetén csak 25 százalékos súllyal, illetve a földgáztárolóból származó földgáz esetén 10 százalékos súllyal szerepel az olajtermék-indexált ár, így az olaj árának csökkenése kis hatással van a földgáz egyetemes szolgáltatási árára"
-Megértettem,világos!De ....de ez akkor is így legyen ha az olaj majd 100 dollár/hordó árat nyaldossa!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html