Új forintérmék jönnek július 1-én

Húsz év után megváltoznak a 100 forintos érmék, amelyek a készpénzforgalomba július 1-én kerülnek be.
Szabó Dániel, 2020. június 3. szerda, 15:18
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A 100 forintos érmék alapanyagát korszerűbb fémötvözetre cseréli a Magyar Nemzeti Bank. A jelenleg használt 100 forintos érmék továbbra is forgalomban maradnak. A forgalomban levő 100 forintos érme külső megjelenése és legfontosabb paraméterei (például átmérő, vastagság) változatlanok maradnak, ám az alapanyaguk acél helyett réz-nikkel-cink ötvözetre változik - írja közleményében a jegybank.

A hétköznapi életben tehát nem hoz nagy változást az új érme, a jelenleg használt 100 forintos érmékkel továbbra is zavartalanul lehet fizetni. Inkább amiatt fontos a csere, hogy a korszerűbb változat már kevésbé rongálódik, nem kopik annyira, mint a most kifutó széria, ami 20 éve ugyanaz a bevonattal ellátott acél alapanyagból készül.

Az új alapanyagú 100 forintos érme forgalomban való megjelenése - a bankjegyeknél már megszokott módon - két lépcsőben történik, először 2019. október 1-től törvényes fizetőeszközzé válik és elindul a gyártás. A kibocsátási rendelet kihirdetését követően a jegybank technológiai támogatást biztosít a készpénzellátási lánc szereplőinek, így különösen az automaták üzemeltetőinek, hogy felkészítsék berendezéseiket az új alapanyagú 100 forintos érmék elfogadására. A készpénzforgalomban majd csak ezt követően, legkorábban 2020 július 1-ét követően találkozhatunk a korszerűbb 100 forintosokkal.

MNB

Hamarosan új 20 forintos is lesz, amely a most, a koronavírus-járvány alatt frontvonalban álló egészségügyi dolgozóknak és helyt állóknak tiszteleg majd. Ennek megtervezésére pályázatot írtak ki.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2020.06.04 07:18

Orbán képét mikor verik rá NER címerrel ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html