- A törvényben rögzített mindhárom mandátumát teljesítette és pozitív eredményt, nyereséget ért el 2018-ban a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - mondta az Országgyűlésben Matolcsy György jegybankelnök az intézmény 2018-as beszámolójának vitájában. A jegybank óvta az árstabilitást Magyarországon, fenntartotta és biztosította a pénzügyi stabilitást, és a támogatta a kormány gazdaságpolitikáját - idézi Matolcsy felszólalását az MTI.

A jegybank úgynevezett laza monetáris politikát folytatott, ami kedvező volt a gazdaság valamennyi szereplőjének, az államháztartásnak, a befektetőknek, beruházóknak, a munkáltatóknak és munkavállalóknak - tette hozzá. Állítása szerint azzal, hogy a Monetáris Tanács 2018-ban változatlan szinten tartotta az irányadó alapkamat rátát, stabil és a kiszámítható pénzügyi környezetet teremtett.

Matolcsy szerint az MNB működése 2013. és 2018. között 10200 milliárd forintot adtak a magyar gazdaság szereplőinek, ami azonos azzal az összeggel, amit az Európai Uniótól kapott Magyarország. A 10200 milliárd forint több nagy tételből állt össze: benne van a költségvetés 2400 milliárd forintos megtakarítása az államadósság után fizetett kamatsoron, a háztartások, családok, és a vállalkozások hiteleihez kötődő terhek csökkenése, ami 2900 milliárd forintot ért, a növekedési hitelprogram 2800 milliárdos hitelkerete és a korábbi devizahitelek kivezetése révén 2100 milliárdos megtakarítás.

Az MNB hazahozatta a jegybank aranytartalékát, és a "nemzettudat szempontjából" történelmi tettként értékelte, tízszeresére emelték az aranytartalékot, visszaállítva az 1945-ös szintet.

A jegybank gazdálkodásáról szólva kiemelte: 50 milliárd forintos pozitív eredményt értek el, ami "örvendetes szerkezetben" valósult meg, mert a kamateredmény továbbra is nyereséget mutatott.

A jegybank elnöke úgy vélte: az MNB 2018-as működése, a sikert és az eredményességet jelző számok együtt azt a fontos közgazdasági és nemzetgazdasági összefüggést bizonyítják, hogy "a megoldás belül van".