MNB: nyugodtan csúszhatnak a hazai autós beruházások

Rövidtávon kényelmesen ellenáll a hazai gazdaság a változatlanul romló külső körülményeknek. A Magyar Nemzeti Bank szerint elképzelhető, hogy csúsznak nagy autóipari beruházások, de általában nem csökken a beruházási kedv, így továbbra is átlagon felül marad a gazdasági növekedés csökkenő inflációs kockázatok mellett.
Rácz Gergő, 2019. szeptember 26. csütörtök, 15:53
Fotó: Getty Images

Hiába romlik látszólag végeláthatatlanul a külső környezet, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint továbbra is stabilak a hazai gazdasági kilátások. Az MNB legújabb inflációs jelentésében megemelte idei növekedési prognózisát 4,5 százalékra, a következő két évben egyaránt 3,3 százalékos bővüléssel számol.

A vártnál magasabb növekedés mellett az infláció a vártnál viszont mérsékeltebb ütemben nőhet - mondta a jelentés ismertetésekor Balatoni András igazgató. A jegybank monetáris tanácsa szeptemberi kamatdöntésén érdemben nem változtatott a feltételeken, maradtak az alacsony kamatok és a jegybanki kommunikációból több közgazdász a további lazítás lehetőségét olvasta ki, annak ellenére, hogy a forintárfolyam történelmi negatív rekordokat ért el. A fő indok, hogy a jegybanki döntéshozatal elsődleges tényezője, az infláció, a korábban vártnál mérsékeltebb lehet, többek között a külpiaci növekedés lassulása okán.

A dinamikus gazdaági bővülést az élénk belső fogyasztás adja, és látszólag Magyarország és a régió egyelőre nyertesként kerül ki a német autóipart egyre jobban megviselő nehézségekből. Balatoni szerint ennek oka, hogy a globális termelési láncoknak átalakulásából jól jön ki a térségünk, mivel itt korszerűbben, keresettebb termékcsoportokat gyártanak. A Pénzügyminisztériumban is hasonló logikával magyarázzák, hogy a nyáron is élénken nőtt az ipari termelés, miközben a német autóipar és általában a gazdaság zsugorodóban van.

Az egyik kiemelt témaköre a jegybanki jelentésnek a beruházások várható alakulása. A nyári jelentéshez hasonlóan továbbra is élénk beruházási dinamikát várnak, miközben kockázatként megjelentek a külső beruházóink problémái a nagybefektetéseknél, ebben ismét a német autóipar problémáira kell gondolni.

Az MNB összességében 2019-től egészen 2021-ig éves szinten nagyjából 28,5 százalékos beruházási rátával számol. A Napi.hu kérdésére Balatoni András elmondta, a jegybankban látják a felmerülő kockázatokat, így számolnak azzal is, hogy a bejelentett beruházások csúsznak, akár több évet is. Összességében azonban nem számolnak azzal, hogy visszaesne a költés, különösen azért, mert a belső kis- és középvállalati hitelezés felfutása alapján a belföldi beruházásokkal is reális cél, hogy még két évig közel harmadával nőjenek a beruházások.

Nagy tétben mernék fogadni, hogy a beruházásokban idén Európa első három országa között leszünk

- mondta lapunknak Virág Barnabás, az MNB ügyvezető igazgatója. Virág szerint az összesített ráta, legen szó a vállalatokról, a lakosságokról, vagy az uniós források felhasználásáról a rendszerváltás óta nem látott helyzet áll fenn jelenleg, így rövidtávon a nagyobb projektek esetleges csúszásával együtt sem esik vissza beruházási hajlandóság.

Az autóipari beruházások megvalósulása az államnak is érthetően fontos. Mint azt kérdésünkre a héten a napokban Petschnig Mária Zita, a Pénzügykutató főmunkatársa kifejtette, a tervezett, de halasztással fenyegetett debreceni BMW gyár esetében az eddigieknél is sokkal komolyabb kedvezményeket irányzott elő több lépésben a kormány. Ennek lehet, hogy meg is lett a hatása, a korábban elmeszeltként híresztelt beruházási programban épp komoly munkálatok indulhatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2019, 2019.09.28 10:33

@zappara: Jól éreztem, h a leleplezés után már nem lesz kedved okoskodni. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

OV, 2019.09.28 10:17

Kedves krix7!
Látja ebben igaza van:
a mostani globál-kapitalizmus is egyfajta rabszolgatartó társadalom, hisz ugyanúgy kizsákmányoláson és a jövedelmek aránytalan konccentralizációján alapul.
Ugyanakkor én arra utaltam, hogy ÉRTELMEZHETETLEN Orbán óhaja a munkaalapú társadalomról, mert minden társadalom MUNKAALAPÚ...még a történelem előtti ős-közösségek is azok voltak, hisz a törzseken belül megoszlott a munka :))
Ami valóban probléma: az a JÓLÉTI ÁLLAM elhagyása, mely Önnel ellentétben nem a segélyről szól, hanem SZOCIÁLIS VÉDŐHÁLÓK rendszeréről.
Tudja: anyaotthonok, hospice házak, idősotthonok, SZOCIÁLIS BÉRLAKÁS rendszer, szelekció mentes közoktatás és sorolhatnánk.
Ami kézzelfogható, és az Önök Orbán-Alkotmánya alapján is jogsértő volt: a rokkantak jövedelmének egyoldalú elvétele
Ez mindennél markánsabban mutatja meg, hogy Orbán mit is gondol saját hazájáról.
Mint már többször is leírtam Önnek-és ebben egyet is ért velem- hogy Orbánnak ezen területek egyszerűen NEM ÉRTÉKEK, ÉRTÉKTELENNEK tartja az emberi segítést, humánumot, empátiát!
De az is igaz: a Fidesz-és Orbán szavazók se követelik meg tőle a humánumot, sőt!
Minél embertelenebb, minél állatiasabb, minél nácibb a vezér, annál jobb...:)))
Igaz, krix7! :))
Szép napot!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2019, 2019.09.28 09:57

@OV: "...a GDP adatok nem mondanak semmit."
Büfészakos úr!
Nemtom láttad-e, hogy mire válaszoltam. Ezt a nagggyon okos szövegedet miért nem a suzybuzy gyereknek írtad, aki nyilván hazudott azokkal a gdp adatokkal -amely 'adatok nem mondanak semmit'?
Erre tudnál OBJEKTÍVE SZOCIOLÓGIAI ÉTELEMBEN érdemben válaszolni? :DDD
Én csupán lelepleztem a csúsztatást. Fel bírod ezt érni ésszel?
A társadalmi, szociológiai problémáidat meg pont lesz@rom. Nem azért mert érzéketlen vagyok, hanem mert nem erről volt szó.

"Jómagam nem vagyok gazdasági szakember"
Nincs ezzel semmi probléma, foglalkozz a szociológiával! Ebben legalább tök mind1, hogy jó vagy nyomi szakember vagy, kárt nem okozol.

"alátámassza"
Jesszusom. Ez komoly?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nyomasek bobo, 2019.09.28 09:50

@krix7:

voltál már muszlimországban? hidd ell fidessmajom, nem esznek meg, de kiváncsi lennék arra, mennyivel jobb az álszent

keretyén orbanisztán, ahol a "ne lopj" ajánlást nem hogy nem tartják be, hanem egyenesen a legaljasabbul a földön, meg is valósítják.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix7, 2019.09.28 09:48

@OV:
"a családi adókedvezmény kifejezetten a felső-középosztály részére történő kidolgozásához"
A középosztály számára készült. Ösztönzi, hogy kiemelkedj az alsó osztályból.
Ha az alsó osztályokban kényelmesen meg lehet élni segílyekből az ott lévőket semmi sem ösztönzi e helyzet megváltoztatására.
Nyugaton ez 2-300 éve lezajlott és elég keserű volt a népnek de mint látjuk megérte!
:P

"a rabszolgatartó társadalmak is munkaalapúak voltak, a rabszolgák kizsákmányolásán-és ebből szerzett jövedelemre épült-nemdebár. "

Tehát azt állítod, hogy rabszolgák vagyunk, a nyugat pedig rabszolgatartó társadalom?
:D
Vigyázz mit mondasz G. merkel országáról, elvitet téged!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html