Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Felidézte az MNB stabilitási jelentését, amely szerint a válság után a hitelezés már szinte mindenütt megindult, Magyarországot kivéve. A jegybank megítélése szerint a legkésőbb éppen a jelzálogpiac éledhet fel. A hitelfeltétek egyre szigorodnak. Az idei év még a hitelek csökkenésének, stagnálásának éve lehet.

A bankrendszer összehúzódása Király szerint részben a szűkülő külföldi források következménye. Néhány piaci szereplő likviditási szempontból nagyon kifeszített. A bajba jutott adósok megsegítésével kapcsolatban az alelnök hangsúlyozta: nem megoldás az árfolyamok rögzítése, vagy a devizahitelek forintra váltása. A kockázatokat az előbbinél a bankszektorból az államhoz transzferálják. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy az adósok terheinek jelentős növekedését nem önmagában az árfolyammozgás okozta. Az árfolyamhatást megkétszerezte a forrásköltségek növekedése.

Az MNB elemzése szerint viszont például Lengyelországban az ország kockázati megítélésének javulása gyakorlatilag kioltotta az árfolyamok kedvezőtlen hatását. A legdurvább (negatív irányú) változás ezen a téren Magyarországon mutatható ki.

Király szerint nem lehet csodára, egy csapással történő megoldásra számítani. Bizonytalanságot ki lehet váltani egyetlen lépéssel, de a bizalom újboli megteremtése lassú folyamat. Az egyik kiút a bérlakáspiac megteremtése lenne. A szakember kifejtette: nem állami bérlakásra gondol, hiszen az nem tekinthető piacnak.

Az USA-ban két év alatt ki tudott tisztulni a jelzálogportfolió, nem kevéssé a virágzó bérlakáspiacnak köszönhetően. Az állam többször rosszkor és rosszul lépett. Nem a devizahitelezést kellett volna megszűntetni, hanem a felelős hitelezés erősíteni. Megteremteni például a pozitív adóslistát. Óriási gondok származnak a kilakoltatási moratóriumból, és a brutális nagyságú bankadóból.