Üzent az MNB a bankoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elvárja, hogy a bankok az ügyleti kamatba építsenek be minden költséget a növekedési hitelprogram (nhp) hajrá elnevezésű konstrukcióban, és a jövőben csak olyan külön költség jelenhessen meg ebben a konstrukcióban, ami harmadik félnek fizetendő díj - közölte a jegybank szerdán a honlapján az MTI szerint.
Szabó Zsuzsanna, 2020. április 29. szerda, 18:33
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

Az MNB fontosnak tartja, hogy a vállalkozások minél kedvezőbb feltételek mellett, és minél gyorsabban jussanak hitelhez. A jegybank szerint a vállalkozásoknak egyszerre több bankot is érdemes megkeresniük hiteligényükkel, hogy minél gyorsabban, minél alacsonyabb kamat, és minél kedvezőbb feltételek mellett jussanak finanszírozáshoz.

A közlemény szerint az MNB az árazás átláthatósága és könnyebb összehasonlíthatósága érdekében zárja ki, hogy a bankok saját költségeiket külön, a kamaton kívül számítsák fel az ügyfeleknek. Azokat be kell építeniük a maximum 2,5 százalékos kamatrésbe. Így a továbbiakban nem számíthatnak fel kezelési költséget, folyósítási jutalékot, bírálati díjat a kkv-k számára.

Ugyanakkor, azok a harmadik félnek fizetendő díjak (például közjegyzői díj, kezességvállalási díj), amelyeknek eddig sem kellett beleférniük a 2,5 százalékban maximált marzsba, továbbra is felszámíthatók az ügyleti kamaton kívül - tették hozzá.

Az MNB közleményében felidézi: a monetáris tanács április 7-i döntésének értelmében április 20. óta érhető el az MNB mikro-, kis- és középvállalkozások számára meghirdetett nhp hajrá konstrukciója.

A hitelintézeteknél és pénzügyi vállalkozásoknál igényelhető, 1500 milliárd forintnyi, maximum 2,5 százalékos fix kamatozású forrás az eddigieknél szélesebb körben használható, segíti a koronavírus gazdasági hatásainak átvészelését, a kkv-k megerősödését és további növekedését.

HOZZÁSZÓLÁSOK