Mindez azt jelenti, hogy 2018. november 1-től már csak az idén márciusban megjelent, megújított ezressel lehet fizetni, ugyanis ezt követően a kereskedők már nem kötelesek elfogadni a régi, bevont címleteket - adta hírül a jegybank.

Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig, azaz október 31-ig még be nem cserélt régi ezres bankók nem veszítik el értéküket, mert minden bank- és postafiókban három évig, a jegybankban pedig húsz évig díjmentesen beválthatók - azonos címletű ­- törvényes fizetőeszközre.

A megújított ezerforintosok a kibocsátásuk óta sikeresen terjedtek el a készpénzforgalomban, szeptember végéig a régi bankók mintegy 80 százaléka újakra cserélődött - közölte az MNB.

A kép forrása MNB.
Kép: Napi.hu

A jegybank egyúttal felhívja minden olyan parkoló- menetjegy- ital- és áruautomata üzemeltető figyelmét, hogy - akik eddig még nem tették meg, azok - haladéktalanul készítsék fel berendezéseiket az új ezresek elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság az új bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa ezeket az automatákat.

A bankjegyek cseréje az új tízezressel indult még kezdődött még 2014-ben, de a régi tízezresekkel még mindig bárhol lehet fizetni. Ezek bevonásáról később ad tájékoztatást az MNB.

A forintcserében az utolsó címlet az ötszázas, amelynek új verzióját július elején mutatták be. Az új bankjegyek 2019. februárjától kerülnek majd forgalomba.

A fotó forrása: MTI/Balog Zoltán.