Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Túlságosan bőkezűen nyújtott hitelt, vagyis nem tartotta be az adósságfék-szabályokat a Magyar Cetelem Bank és annak leányvállalata, az ONEY Magyarország Pénzügyi Szolgáltató Zrt. - egyebek között ezt állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A 2016. december 31. és a 2018. június 8. közötti időszakot áttekintő utóvizsgálat a korábbi átfogó vizsgálat során tett felügyeleti megállapítások végrehajtását ellenőrizte.

A jegybank megállapította, hogy a Magyar Cetelem Bank a korábbi felügyeleti kötelezés ellenére nem, vagy nem teljeskörűen szüntette meg a hitelkockázat-kezelési és informatikai tevékenységét érintő egyes hiányosságokat. Az adóstársak minősítése és az adósságrendező kölcsönök hitelcéljának ellenőrzési mechanizmusa továbbra sem felel meg a jogszabályi előírásoknak.

A hitelintézet emellett hitelkihelyezése során számos esetben ismételten megsértette az adósságfék-szabályokat, a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutatónál (jtm) előírt korlát túllépésével. A túlzott eladósodásnak gátat szabó (a vizsgált időszakhoz képest azóta módosult) jtm-előírások szerint ugyanis az eljárásban vizsgált egyes hitelek törlesztőrészlete legfeljebb az adós és az adóstársak igazolt nettó jövedelmének 50 százaléka lehetne (400 ezer forintot el nem érő igazolt nettó havi jövedelem esetén), de magasabb bevétel esetén sem engedhette volna a bank a 60 százalékos arányt meghaladó törlesztőrészlet vállalását.

Az MNB más hiányosságot is talált a banki működésben. A hitelkockázat-kezelése során a tőkeszámítási és a hitelképesség-vizsgálati gyakorlat sem felelt meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak. Az ONEY Magyarország Zrt.-nél az informatikai rendszerrel voltak gondok, egyes biztonsági, hozzáférési és adminisztratív problémákat tatált az MNB.

A jegybank ismét arra kötelezte a pénzügyi intézményeket, hogy a feltárt, nem orvosolt szabálytalanságokat 2019. március 31-ig szüntessék meg. A hatóság a jogsértések miatt a Magyar Cetelem Bankra 9 millió, az ONEY Magyarország Zrt.-re 4,5 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott.