Új terv kell a CIG EMABIT helyreállításához

A piacfelügyelet elutasította a CIG EMABIT helyreállítási tervét, s április közepéig új terv benyújtására kötelezte a társaságot. A cégnek jogsértései miatt 50 millió forint büntetést is ki kell fizetnie.
Rácz Gergő, 2020. március 27. péntek, 19:37
Fotó: Napi.hu

A Magyar Nemzeti Bank elutasította a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT) 2020. január 6-án benyújtott helyreállítási tervét - közölte a piacot felügyelő jegybank. Az MNB előírta a biztosítónak, hogy idén április 15-ig nyújtson be jóváhagyásra a jegybanknak - jogszabályszerű, megfelelő ütemezésű, a feladatokhoz felelősöket, határidőket rendelő - új helyreállítási tervet.

Ennek alkalmasnak kell lennie arra, hogy a CIG EMABIT 2020. május 4-ig helyreállítsa szavatolótőke szintjét, vagy csökkentse kockázati profilját a szavatolótőke-szükséglet teljesítése céljából. E határidőhöz képest 6 hónappal korábban, tavaly november 4-én jelentette be ugyanis a biztosító, hogy fennáll a kockázata annak, hogy szavatolótőke-megfelelése 3 hónapon belül a törvényi minimumszint alá csökkenhet.

A helyreállítási tervnek tartalmaznia kell a biztosító igazgatási költségeinek várható alakulását, a biztosítási és viszontbiztosítási tevékenység részletes várható bevételeit, kiadásait, az előzetes mérlegtervet, a biztosítási és vb szerződésből eredő kötelezettségek, a minimális tőkeszükséglet és a szavatolótőke-szükséglet fedezetéhez szükséges pénzügyi eszközök várható alakulását, illetve a vb-re vonatkozó átfogó terveket.

Az MNB a biztosító számára - a tiltás megszüntetéséig - megtiltotta az osztalék kifizetését. Megtiltotta valamennyi, a biztosító által művelt ágazatot illetően, hogy a CIG EMABIT új biztosítási szerződéseket kössön vagy a már megkötött szerződéseket meghosszabbítsa. Utóbbi intézkedés a szavatolótőke-szükséglet fedezeti szintjének helyreállításig, de legfeljebb a jegybanki határozat kézhezvételétől számított 1 évig marad érvényben.

A 2020. január 6-án benyújtott helyreállítási terv elutasításának indoka az volt, az abban szereplő egyes lényeges adatok megalapozatlannak bizonyultak. Így a terv nem volt alkalmas annak érdemi alátámasztására, hogy a CIG EMABIT a jogszabály által előírt fenti határidőben helyreállítsa a szavatolótőke-megfelelését.

Az MNB célvizsgálatot is végzett a CIG EMABIT olaszországi határon átnyúló kezesi és garanciabiztosításokkal kapcsolatos tevékenysége vonatkozásában.

A jegybank 2019 októberében vizsgálata lezárultáig, de maximum 1 évre megtiltotta a biztosító ilyen típusú új biztosításainak megkötését vagy a meglévő szerződések meghosszabbítását.

Célvizsgálata nyomán a jegybank egyebek mellett kötelezte a CIG EMABIT-ot, hogy az olaszországi piacon végzett tevékenységéhez kapcsolódóan alakítson ki és működtessen a beérkező kárigények megfelelő kezelését, a biztosítási szerződésekben vállalt kötelezettségek teljesítését - megfelelő erőforrások rendelkezésre bocsátása útján is - a jogszabályi előírásoknak megfelelően támogató kárrendezési folyamatot. Az MNB jogsértéseket állapított meg a termékbevezetési folyamattal kapcsolatban is. Ennek során nem állt minden érdemi információ a biztosító rendelkezésére, így annak kockázatvállalási rendszere nem volt alkalmas az általános termékfeltételektől eltérő biztosítások egyedi kockázatainak azonosítására.

A CIG EMABIT-nak át kell dolgoznia információs rendszerét is, hogy vezető testületeihez gyorsan, teljeskörűen eljussanak a működése szempontjából lényeges információk. A biztosítónak emellett belső kontrollrendszerét - ezen belül a megfelelőségi kör működését, s az egyedi és összetett kockázatok kezelésére alkalmas kockázatkezelési rendszerét - is át kell alakítania. Az e kötelezések kapcsán megtett intézkedésekről a CIG EMABIT-nak 2020. június 30-ig kell dokumentumokkal alátámasztva beszámolnia az MNB-nek.

A jegybank a feltárt hiányosságok miatt 50 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki a biztosítóra. A bírság mértékét súlyosbította, hogy a CIG EMABIT irányítási, belső kontroll- és kockázatkezelési rendszernek alapvető hiányosságai voltak az olaszországi kezesi biztosításainál, a jogsértés huzamosabb ideig állt fenn, s mindez jelentősen késleltette a biztosító ügyfelei számára a szolgáltatások teljesítését. Enyhítő körülmény volt, hogy a biztosító megkezdte az MNB által feltárt hiányosságok egy részének korrekcióját.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.03.29 23:46

Olyan tőzsdei céggel ami ilyen-olyan formában a NER-hez tartozik csak óvatosan.
Tavaly jó pénz fizetek a részvényeseknek. Ez volt a beugrató, a csalogató az új beugróknak.
De kiderült, hogy az olasz piacon nagyon megégették magukat kamu viszontbiztosítással, meg volt egy jelentős leírás az opus-konzum részvények miatt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

narancsragacs, 2020.03.27 20:42

@rigolya: Anno nagyon bele akartak húzni engem is ebbe a papírba. Nem sikerült :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.03.27 19:41

járai nercsicska mennyit is vett fel az IPO-ból?
Majdnem 2 mrd-t?

És még szinte soha nem nőtt a kibocsátási ár fölé az árfolyam?!

Hiába, tudni kell feküdni, helyezkedni... példa rá lölö stróman!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html