Nem zavarja a jegybankot a forintgyengülés

Hiába flörtöl új negatív rekordokkal a forintárfolyam a Magyar Nemzeti Bank ezúttal nem lépett. Maradt az egyhetes tenderen a kamatszint, pedig a piac beárazott egy kisebb emelést.
Rácz Gergő, 2020. október 29. csütörtök, 12:19
Fotó: Napi.hu / Szabó Dániel

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyhetes betéti tenderén nem változtatott a feltételeken, marad a szeptember 24. óta érvényben lévő 0,75 százalékos kamatszint.

Ez összhangban van a jegybank szándékaival, a piaci szereplőket mégis jobban foglalkoztatta a mostani tender, lévén a héten már 369 körül járt a forintárfolyam az euróval szemben, vagyis vészesen közeledik a 370-es lélektani határ.

A tavaszi összeomlás óta nem állt olyan gyenge szinteken a forint, mint ahova most visszazuhant - áll Blahó Levente és Pálffy Gergely Raiffeisen elemzők helyzetértékelésében. Közben kifejezetten rossz a külpiaci hangulat, amely alól a forint sem tudja kivonni magát. Ezért lehetett kérdés, hogy az MNB a hóna alá nyúl-e piacnak, vagy még kivár.

A körülmények miatt a piaci konszenzus emelést vetített előre 0,75-ről 0,8 százalékra. Azonban a jegybank egyelőre nem érezte a kényszert, hogy közbelépjen.

HOZZÁSZÓLÁSOK